Iran og stormagter går i krig om sanktioner

Onsdag genoptager Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd sammen med Tyskland forhandlingerne i Wien om atomprogrammet.
Foto: Vahid Salemi/AP/POLFOTO
Foto: Vahid Salemi/AP/POLFOTO
AF RITZAU FINANS

Uenighederne mellem USA og Iran om det omstridte iranske atomprogram er kun taget til, siden en politisk rammeaftale blev nået for tre uger siden lige efter deadline.

Så der er nok at tage fat på, når Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd sammen med Tyskland onsdag genoptager forhandlingerne i Wien om atomprogrammet.

Iran kræver, at sanktionerne mod landet hæves, så snart aftalen efter planen bliver underskrevet til sommer.

USA siger modsat, at det slet ikke kan komme på tale. Det vil være dumt at hæve sanktionerne på en gang, lyder det fra Washington, hvor præsidenten har været under stort pres fra Republikanerne.

Iran og stormagterne har lidt over to måneder til at udmønte den politiske rammeaftale.

"Ophævelsen af sanktioner vil blive et centralt emne ved forhandlingerne. Hvis den anden part viser politisk vilje, kan vi lande en endelig aftale," siger Irans viceudenrigsminister, Abbas Araqchi, til iransk stats-tv.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage gratis

Aftalen om det omstridte atomprogram skal sætte punktum for mere end 12 års diplomatisk tovtrækkeri. Og sanktionerne, som har kostet Iran rigtig dyrt.

Iranerne står fast på, at programmet, som oprindeligt blev indledt med hjælp fra USA, udelukkende har fredelige mål. USA, og i særdeleshed Israel og Saudi-Arabien, frygter, at iranerne er i gang med at udvikle atomvåben. Det vil landene i FN's Sikkerhedsråd og Tyskland undgå.

Derfor er målet med en aftale at forhindre Iran i at kunne udvikle atomvåben, blandt andet ved at begrænse antallet af centrifuger og ved at øge den internationale overvågning.

Obama giver Kongressen lov til at gennemgå atomaftale 

Maersk står på spring i Iran efter atomaftale 

Irans leder kræver oliesanktioner fjernet i et hug 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også