Verdensbanken nedjusterer væksten i økonomien

Ifølge Verdensbanken er der flere faktorer, som kan true det økonomiske opsving, og i både 2015 og 2016 skrues der ned for forventningerne. Ruslands økonomi er på randen af en knockout.
Foto: Århus Havn
Foto: Århus Havn

Verdensbanken har skåret en bid af den globale BNP-prognose for 2015. Banken ser en betydelig risiko for opsvinget i den globale økonomi, fremgår det af en ny rapport, der bl.a. vurderer, at Ruslands økonomi er på randen af en knockout på grund af vestlige landes sanktioner som følge af Ukraine-krisen samt den seneste tids store fald i olieprisen.

Verdensbankens estimat over den globale BNP vækst lyder nu på 3 pct. i år, eller 0,4 pct.point mindre end ved den seneste prognose fra juni.

Ifølge Verdensbanken er der flere faktorer, som kan true det økonomiske opsving. Blandt andet en stigning i volatiliteten på de finansielle markeder, større geopolitiske spændinger og en langvarig stagnation i euroområdet og Japan bliver fremhævet.

USA trækker læsset

"Den globale økonomi er i dag meget større, end den plejede at være, så vi har en situation, hvor et langt tog bliver trukket af et enkelt lokomotiv, nemlig USA," lyder det fra Verdensbankens cheføkonom, Kaushik Basu.

"Det peger ikke i retning af lyse udsigter for verden," tilføjer han.

Den amerikanske økonomi ventes dog fortsat at udvikle sig i positiv retning, hvilket afspejles af, at Verdensbankens hæver prognosen for den amerikanske vækst. Banken ser nu en BNP-vækst i USA på 3,2 pct. i 2015, sammenlignet med den tidligere prognose, der lød på en vækst på 3 pct.

For så vidt angår Kina og Japan bliver BNP prognoserne reduceret marginalt til 7,1 pct fra 7,2 pct. og 1,2 pct. fra 1,3 pct.

Den største reduktion falder dog for euroområdet, hvor væksten i løbet af året nu ventes at blive på beskedne 1,1 pct. - et godt stykke under den tidligere estimerede 1,8 pct.

Verdensbanken sænker også sin prognose for den globale vækst fra 2016 til 3,3 pct. fra tidligere 3,5 pct.

"Selvom lavere oliepriser er positiv for økonomien som helhed, skaber prisfald usikkerhed, hvor nogle vinder og andre taber," noterer Kaushik Basu.

IMF: Rusland kan starte ny global finanskrise 

Oliedyk styrker Kinas økonomi 

ECB sænker vækstskøn 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også