De store økonomier vil trække verdenshandlen

To fremtrædende internationale økonomer har en fundamental tro på, at de store økonomier og global handel vil  trække væksten de kommende år, fremgik det af "The Future of Trade" afholdt i Maersk Gruppens hovedsædde.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

De store økonomier som den amerikanske og den kinesiske vil være de lokomotiver, der vil trække den globale vækst de kommende år.

Det fremgik af præsentationer fra to internationale topøkonomer, som deltog i arrangemenet "The Future of Trade", som blev afholdt som en del af Danish Maritime Days i  Maersk Gruppens hovedkvarter på Esplanaden tirsdag eftermiddag.

Dani Rodrik, der er professor i socialvidenskab ved Princeton, New Jersey, pegede bl.a. på den styrke, som verdenshandlen kom gennem de sværeste år i finanskrisen 2008 og 2009 og genvandt niveauet fra før de to kriseår. Vedenshandlens andel af den globale vækst er staget næsten konstant de seneste årtier og udgør i dag mellem 50 og 60 procent af BNP. Driverne for økonomien er ifølge Rodrik indeholdt i fire nøglepunkter:

Teknologi:

  • Omkostningerne ved transport og kommunikation falder

Skift i efterspørgslen

  • Mere efterspørgsel efter service i stedet for fabrikerede produkter

Skift i udbuddet

  • Nye fund af råvarer og omkostninger ved udvidelsen
  • Nye økonomier vinder frem

Socio-politik

  • Ændringer på den politiske eller sociale scene

Samtidig henviste han dog til, at globaliseringen skaber uligheder, fordi den på den ene side skaber vindere, som har været dem, det i forvejen var rige, og den nye middelklasse, mens taberne er underklassen, hvorfor der er store udfordringer at tage fat på, lød det.

"Der ligger to store udfordringer. Dels at styre globaliseringen ordentligt, så den konsensus, der er behov for for at bevare en åben verdensøkonomi, ikke undermineres. De rige nationer er på den ene side fokuseret på emner som social samhørighed og demokrati, mens de fattige nationer er fokuseret på emner som vækst og udvikling samt bekæmpelse af fattigdom. Dels er udfordringen at bevare en åbent globalt marked og samtidig give de enkelte lande mulighed for af følge egne mål om demokrati og udvikling."

Rising stars are USA and Mexico

Beatriz Leycegui, der er partner i SAI Law and Economics, beroligede dem, der måtte frygte, at Kina er ved at miste rollen som verdens økonomiske maskinrum. Nordamerika kan blive det næste hot spot, lød det fra økonomen, der bl.a. henviste til, hvor meget NAFTA-aftalen, den nordamerikanske frihandlesaftale, har betydet for USA og nabolandene.

"The rising stars are USA and Mexico," lød det ganske enkelt fra Beatriz Leycegui.

Hun henviste bl.a. til lønstigningerne i de nye økonomier, hvor de i Kina er steget med 186 procent fra 2004 til 2014. I Rusland er lønningerne i samme periode steget med 224 procent.

Ifølge Simon Baptist, chief economist ved Economist Intelligence Unit er der ændringer på vej i kinesisk økonomi, som ikke længere ser de imponerende vækstrater, der har været før.

"En ny æra er begyndt. Vi vil se en stigning i væksten på 6,6 procent i snit over de næste seks år," forudsagde økonomen, der mener, at Indien står godt til at overtage Kinas rolle med meget høje vækstrater i 2020erne, ligesom at flere andre asiatiske økonomier er i færd med at etablere en stor middelklasse.

OECD: Sådan kan havnene tjene penge 

IMF: I dag begynder den nye middelmådighed 

Den globale stålproduktion på vej ned 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også