Priskrig mellem OPEC-lande kan give olieprisfald

Udsigter til yderligere fald på råoliemarkederne efter indikationer fra Saudi-Arabien om, at verdens største olieproducent er klar til en priskrig med de øvrige OPEC-medlemmer.
AF RITZAU FINANS

De store prisfald på råolie torsdag er stoppet fredag morgen. Men udsigterne er fortsat yderligere fald på råoliemarkederne efter indikationer fra Saudi-Arabien om, at verdens største olieproducent er klar til en priskrig med de øvrige OPEC-medlemmer.

Det vurderer såvel Commerzbank som Citigroup ifølge Bloomebrg News.

Baggrunden er, at Saudi Aramco, der er Saudi-Arabiens statsdrevne olieproducent, har sænker priserne på alle eksportmarkeder, hvilket reducerer priserne til de asiatiske markeder til det laveste niveau siden 2008.

Reduktionen tyder på, at Saudi-Arabien, der er det største medlem af Organisationen af ?203;?203;Olieeksporterende Lande, er villig til at lade priserne falde frem for at afstå markedsandele for at fjerne et overudbud, lyder det fra Commerzbank.

"Der er ingen tegn overhovedet på, at saudierne vil lægge en bund under markedet. Saudi-Arabiens markedsandel i Asien er virkelig under pres. Det er en priskrig, og saudierne vil vinde. Men det vil ikke ske uden omkostninger," vurderer energiøkonom Seth Kleinman fra Citigroup i London i følge Bloomberg.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage gratis

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 93,55 dollar per tønde efter at have været handlet så lavt som 91,70 dollar torsdag.

Den amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate, koster samtidig 91,20 dollar efter at have rundet 88,35 dollar per tønde torsdag middag.

Guldmarkedet ser frem mod fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport fra de amerikanske myndigheder. Rapporten vil give en stærk strømpil for den amerikanske økonomiske udvikling, hvilket underliggende er en stærk faktor i udviklingen i guldmarkedet.

Fredag morgen koster et troy ounce guld 1212 dollar mod 1217 dollar torsdag eftermiddag.

Industritallene viser tegn på prisfald i kølvandet af torsdagens pengepolitiske møde i Den Europæiske Centralbank. Fraværet af markante tiltag fra ECB's side for at få gang i den europæiske økonomi skuffer markedsdeltagerne, der i Kinas fravær fokuserer på de øvrige store økonomier globalt.

Global efterspørgsel på olie er rekordhøj 

Olien på vej til største kvartalsvise prisfald i to år 

Maersk Oil: 300 mio nye tønder inden 2017 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også