Kriseramt STX taber kostbar retssag

Det sydkoreanske konglomerat STX har tabt en strid med et indonesisk datterselskab i mineindustrien og skal betale millioner af dollar i kompensation, skriver Lloyd's List.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Kriseramte STX er blevet ramt af en økonomisk forhammer og skal betale kompensation til et indonesisk datterselskab på 90 mio. USD. Da mineselskabet i november måned sidste år kom ud med et tabsgivende driftsresultat, anlagde selskabet og tre af dets bestyrelsesmedlemmer et civilt søgsmål mod STX. Det sydkoreanske konglomerat ejer 40 pct. af det indonesiske selskab, hvorfor man her syntes, at kompensation for tabene var på sin plads. Det skriver Lloyd's List.

Og i september slog en domstol altså fast, at modervirksomheden skal betale millioner af dollar tilbage til datterselskabet. Først tirsdag valgte STX at fortælle om retssagen offentligt og er efterfølgende blevet advaret af børsen i Korea for at anmelde det for sent. Fremover kan STX derfor risikere bøder, hvis ikke virksomheden ændrer adfærd.

Udsalg i koreanske STX men kun ét skib solgt 

I forvejen er STX i store problemer. Konglomeratets rederi STX Pan Ocean er i betalingsstandsning og har flere skibe til salg. I januar 2013 opererede rederiet en containerflåde på 22 skibe i et intra-asiatisk netværk, og rederiet har foreløbig bevaret to short-sea services, selvom det gik i betalingsstandsning i juni. Alle længere ruter blev suspenderet i sommer. Heller ikke STX's værftselskab STX Offshore & Shipbuilding er i for fin stand, og i øjeblikket arbejdes der med flere muligheder for at bevare selskabet.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage - gratis!

For nylig kom det frem, at gruppen af kreditorer ifølge det sydkoreanske medie Yonhap Infomax overvejer at opsige kontrakter, hvor prisniveauet simpelthen er så lavt, at det stort set er umuligt at bygge skibene og samtidig generere et overskud. Det drejer sig sandsynligvis om kontrakter på ti skibe og et offshorefartøj på op mod 1,5 mia. USD.

STX-kreditorer vil opsige store kontrakter

STX lukker finsk storværft med 750 ansatte 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også