Stigende pirataktivitet kan være på trapperne

Med den aftagende monsunsæson i Det Indiske Ocean kan piraterne lettere udføre deres operationer. IMB opfordrer skibsfarten i Det Arabiske Hav og Adenbugten til at være ekstra forsigtige.
Foto: IMO
Foto: IMO

Anti-pirat-organisationen International Maritime Bureau (IMB) advarer mod stigende pirat-aktiviteter i Det Arabiske Hav og i Adenbugten. Advarslen kommer efter at monsunsæsonen er på vej mod sin afslutning, og at vejret i området derfor er blevet væsentligt bedre for piraterne at færdes i.

Indtil videre har IMB kun registret 10 piratangreb på Afrikas østkyst i år. Det er en væsentlig tilbagegang fra tidligere års heftige aktivitet, og i årets første seks måneder registrerede man det laveste antal angreb ud for Somalias kyst siden 2006. De få angreb skyldes ifølge organisationen, at indsatsen med militære fartøjer er lykkedes, ligesom det har hjulpet, at man i dag udstyrer skibene med bevæbnede vagter, og at den generelle situation i området er blevet stabiliseret, skriver BreakBulk.

Pirat-vagthund advarer mod Guinea-golfen 

Piratindsatsen er dog langt fra slut på Afrikas østkyst, bare fordi antallet af angreb er blevet nedbragt, noterer IMB.

"Selvom angrebene ud for Somalia er faldet, må vi ikke glemme den desperate situation som de 64 besætningsmedlemmer, der i øjeblikket tilbageholdes i Somalia, befinder sig i. 38 af disse har været holdt tilbage i over to år," lyder det i en kommentar fra Pottengal Mukundan, der er direktør i IMB.

Som ShippingWatch tidligere har skrevet, så er antallet af piratangreb på verdensplan gået lidt tilbage. I de første seks måneder af 2013 registrerede IMB 138 pirateri-tilfælde, hvor antallet i samme periode sidste år lød på 177. I første halvår af 2013 blev syv skibe kapret sammenlignet med 20 i første halvår af 2012. Også antallet af tilfangetagne søfolk er faldet drastisk i 2013. Således er antallet faldet til 127 søfolk i år sammenlignet med 334 i samme periode af 2012.

Bimco mener terrorfrygten ved Suez er overdrevet

Se Cosco Asia under angreb i Suez

Suez-agent overrasket over Cosco-angreb  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også