J. Lauritzen: Vi klarer os uden ny kapital udefra

J. Lauritzen har ingen planer om at bede hverken sin ejer Lauritzen Fonden, bankerne eller obligationsejere om ekstra kapital. "Vi har en stærk balance og opfylder alle vores forpligtelser fuldt ud, " siger CFO Birgit Aagaard-Svendsen.

J. Lauritzen har ingen planer om at bede hverken sin ejer, Lauritzen Fonden, bankerne eller obligationsejere om ekstra kapital, understreger rederiets finansdirektør Birgit Aagaard-Svendsen fredag efter et dystert halvårsregnskab med et forventet underskud for hele 2013 på 310-340 mio.  USD. Et minus, der langt overvejende skyldes en ny massiv nedskrivning af flåden på i alt 207 mio. USD.

"J. Lauritzen ønsker at have sine egne hænder på rattet. Når vi planlægger vores fremtid, er det vigtigt at understrege, at vi indfrier vores obligationsforpligtelser efter planen og fuldt ud i 2015 uden at udstede nye obligationer. Men det betyder ikke, at vi ikke vil udstede nye obligationer, hvis markedet er positivt," fastslog Birgit Aagaard-Svendsen på en telekonference fredag formiddag.

Fearnleys: Bulkmarkedet på vej mod opsplitning 

Her uddybede hun også rederiets seneste nedskrivning af flåden.

"Det er vigtigt at understrege, at nedskrivningen ikke har nogen indflydelse på vores likviditet. Vi har betalt for skibene, og nu tager vi højde for nogle begivenheder i forhold til værdierne i vores regnskab. Samtidig er vi blevet ramt af en alt for tidlig tilbagelevering af to capesize-skibe fra STX Pan Ocean,  der var på på langtidscharter indtil henholdsvis 2019 og 2026. Det vil selvfølgelig få betydning for vores fremtidige indtjening på disse to skibe, og derfor nedskriver vi naturligvis," sagde Birgit Aagaard-Svendsen.

Foto: Rederiforeningen
Foto: Rederiforeningen

Med i J. Lauritzens nedjustering af resultatet for hele 2013 hører også og især den fortsatte og betydelige ordreaktivitet på nye brændstof-effektive bulk carriers gennem 2. kvartal.

I alt vil der i tørlastsegmentet blive leveret 26 procent af den eksisterende flåde i 2013 og 2014.

J. Lauritzen rammes af nye tab - må nedjustere 2013 

"Disse nye økodesigns vil få konsekvenser for den langsigtede indtjening for ikke-økoskibe. Vi tror ikke, det vil ske i løbet af de kommende 5-7 år, men da J. Lauritzen har en relativ ung flåde i det mindre segment, handysize og supramax, har vi taget højde for denne udvikling og besluttet at reducere vores rateestimater for de sidste 15 år af et skibs levetid. Derfor har nedskrivningen i tørlastsegmentet ikke noget at gøre med vores kortsigtede estimater. Det her handler om vores meget langsigtede estimater," sagde Birgit Aagaard-Svendsen, der understregede, at rederiet har en meget stærk balance uanset nedskrivningen på 207 mio. USD i kraft af en betydelig fri kapital i flåden i forhold til skibenes bogførte værdi, deres gæld og mæglervurderingerne.

Trimmer balancen

"Vi har en nettogæld i forhold til mæglervurderingerne på kun 74 procent, så vi har en meget stærk balance."

I bestræbelserne på at opbygge kapital har rederiet besluttet at trimme balancen ved at trække sig helt ud af produkttank i løbet af 2. halvår 2014 i erkendelse af, at rederiet ikke har kapital til at satse på fire forretningsområder, og i stedet satse på Lauritzen Bulkers og Lauritzen Kosan, hvor rederiet har den tilstrækkelige markedsandel og organisationer.

J. Lauritzen iværksatte et massivt nybygningsprogram op til starten på finanskrisen i 2008, men Birgit Aagaard Svendsen påpeger, at udgifterne til nybygninger kun udgjorde 64 mio. USD i første halvdel af 2013, og at den resterende omkostning til rederiets fuldt ejede skibe i nybygningsprogrammet, der nu erafsluttet, kun udgør 43 mio. USD:

"Foreløbig har vi klaret os fint gennem krisen. Vi har opfyldt alle vores forpligtelser og haft styr på vores økonomi gennem en meget vanskelig periode. Det har altid været J. Lauritzens finansieringsstrategi at betale for skibet, mens det bygges og med egne midler, og foretage finansiering ved levering. Derfor er vores pengestrøm fra finansiering også markant mindre."

J. Lauritzen har nedjusteret forventningerne til driftsresultatet (Ebitda) for 2013 til 40-60 mio. USD fra tidligere 60-80 mio. USD. På grund af primært nedskrivningerne forventes et samlet minus på 310-340 mio. USD.

"Vi føler os godt positioneret, når opsvinget i tørlast kommer," sagde Birgit Aagaard-Svendsen.

J. Lauritzen havde ved udgangen af juni 2013 en soliditetsgrad på 38 procent og et likvid beredskab på 179 mio. USD .

Japansk værftsoffensiv rammer små bulkskibe flere år frem  

J. Lauritzen forventer minus i 2013 på to mia kroner 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også