ShippingWatch

Underskud på 350 mio USD i Lauritzen

J. Lauritzen præsterer et meget utifredsstillende resultat for 2012 med et underskud på 350 mio. USD. De dårlige takter vil trækkes med over i 2013, hvor J. Lauritzen forventer både et svagere marked og et fortsat dårligt resultat.

I de samme timer, som afgående direktør for J. Lauritzen, Torben Janholt, holder afskedsreception, sender J. Lauritzens nye adm. direktør Jan Kastrup-Nielsen besked om et 2012 med virkelig dårlig udvikling.

"2012 var præget af stort udbud af tonnage i de største shippingmarkeder, overskydende værftskapacitet, lav økonomisk vækst samt stramme kreditvilkår. Samlet set indebar dette et voldsomt fald i skibsværdier, et Baltic Freight Index på det laveste niveau i 25 år og yderligere tilfælde af rederier ude af stand til at opfylde deres forpligtigelser," siger Jan Kastrup-Nielsen i en pressemeddelelse om det forgangne års konjunkturer, som sætter tydelige spor i J. Lauritzen:

"J. Laurtizen blev også påvirket af disse forhold, og resultatet blev meget utilfredsstillende," siger Jan Kastrup-Nielsen.

Det utilfredsstillende kan aflæses konkret af regnskabet, hvor resultatet for J. Lauritzen ender på et minus på 350 mio. USD i 2012 mod et minus på 46 mio. USD i 2011. Omsætningen lå i 2012 på 695 mio. USD, mens den i 2011 holdt sig på 604 mio. USD.

Udsigt til flere dårligdomme i 2013

Af regnskabet fremgår det, at den dårlige udvikling i 2012 især skyldtes engangsposter i form af nedskrivninger og salg af skibe.

"Justeret for sådanne engangsposter var resultatet USD (95) mio. mod USD (21) mio. i 2011 primært på grund af mistet indtjening som følge af modparters misligholdelse af kontrakter samt de svagere tørlastmarkeder. JL’s tre øvrige forretningsområder (Lauritzen Kosan, Lauritzen Tankers og Lauritzen Offshore) opnåede bedre EBITDA end i 2011," skriver J. Lauritzen i regnskabet.

Men på trods af, at der er tale om engangsomkostninger, vil J. Lauritzen ikke gå  i plus i dette år. Forventningen fra rederiet selv er, at det vil ende med et tab på mellem 75 og 100 mio. USD for dette år på grund af et temmelig trøstesløst tørlastmarked.

"I starten af 2013 var spotmarkedet for alle typer tørlastskibe meget ringe. Spotraterne for mindre semi-kølede gastankskibe var steget lidt og raterne for fuldtrykskibe var stabilt. Det stærkere marked for produkttankskibe i slutningen af 2012 fortsatte ind i 2013. Vi forventer, at den økonomiske vækst vil være svag i første halvdel af 2013. En række indikatorer peger på, at den økonomiske vækst vil styrkes i løbet af året. I forbindelse med stigende økonomisk aktivitet forventes genopbygning af lagre, hvilket vil bidrage til at øge væksten i søtransporten," skriver J. Lauritzen i en pressemeddelelse.

Nybygninger på vej

Lauritzen tog i 2012 imod syv nye skibe - tre tørlastskibe, et gastankskib og tre proudkttankskibe. Yderligere nybygninger er på vej i 2013, hvor J. Lauritzen får fire nye skibe ind i flåden.

På længere sigt har J. Lauritzen i forbindelse med indgåelse af et joint venture med HitecVision i Norge bestilt et semi-submersibelt hotel- og servicefartøj, der vil blive leveret i 2015.

Det har ikke tirsdag eftermiddag været muligt for ShippingWatch at træffe adm. direktør Jan Kastrup-Nielsen for en kommentar til regnskabet, da han er optaget af Torben Janholts afskedsreception.

Janholt: Dansk shipping sejler mod gylden fremtid

Torben Janholt fortsætter inden for shipping

Lauritzen: Biolast skal fordobles de næste år 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs