DVB Bank: Tørlast på vej op de kommende år

Bulkmarkedet vil vokse i de næste par år på grund af en stigende efterspørgsel fra vækstøkonomierne Indien og Kina. Det vurderer DVB Bank i en ny rapport, der også fremhæver, at priserne på tørlastskibe vil falde i takt med efterspørgslens stigning.
AF LOUISE VOGDRUP-SCHMIDT

Efterspørgslen på tørlast vil stige i de kommende år, og samtidig vil prisen på skibe falde. Det er hovedkonklusionerne i en ny rapport om tørlastmarkedet fra DVB Bank, skriver Hellenic Shipping News.

Kina og Indiens voksende befolkninger og stigende industriproduktion fik i 2012 efterspørgslen på tørlast til at stige med 4,1 pct. Den stigning bliver endnu større i 2013, hvor DVB Bank forudser, at efterspørgslen på tørlast vil stige med 7,2 pct.. Væksten er dog afhængig af, om den kinesiske appetit på tørlast i form af for eksempel jernmalm bliver ved med at være lige så stor som nu.

Det norske analysehus Arctic Securities tror på, at den kinesiske efterspørgsel vil stige. Ifølge SinoShip News er lagrene af jernmalm i de kinesiske havne på det laveste niveau i to år, og det vil føre til en højere efterspørgsel.

Samtidig med den stigende efterspørgsel vil priserne på tørlastskibe falde, vurderer DVB. Priserne på nybygninger er allerede faldet i 2012 i forhold til 2011, og priserne på eksisterende skibe vil falde endnu mere. Det skyldes, at der allerede er mange skibe på markedet, og at nye miljøkrav stiller eksisterende skibe dårligere. Det får DVB Bank til at konkludere, at priserne på nybygninger vil blive ved med at falde frem til 2014.

Den overkapacitet, der præger tørlastmarkedet, vil også betyde, at fragtraterne fortsat vil være pressede i 2013, skriver Hellenic Shipping News. DVB Bank råder derfor redere til at indgå færre kontrakter på nye skibe og sætte antallet af skrotninger op, hvis indtægterne skal forblive oven vande.

Tørlast ramt af det værste år siden 1987

Bimco: 2013 bliver globalt vendepunkt

Rederiforening: Krisen trækker ud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også