Kina vender sin pengepolitik

Kinas centralbank, styret med hård hånd af landets ledere, går nu tilbage til sin hidtidige politik og slår den kinesiske valuta, yuan, i bakgear over for
dollar. Det skriver Wall Street Journal torsdag morgen.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Kinas centralbank, styret med hård hand af landets ledere, går nu tilbage til sin hidtidige politik og slår den kinesiske valuta, yuan, i bakgear over for dollar. Det skriver Wall Street Journal torsdag morgen.

Efter to år hvor centralbanken har arbejdet på at styrke yuans værdi overfor dollar, vender de kinesiske myndigheder nu 180 grader, som et resultat af bekymring over Kinas mindskede vækstrater. Yuan er således svækket 1,1 pct. overfor dollar hidtil i år, sammenlignet med en styrkelse sidste år på 4,7 pct.

Det er ikke klart, om svækkelsen af yuan vil fortsætte, eftersom den kinesiske centralbank ikke har kommenteret ændringen i sin pengepolitik. Tidligere har centralbanken dog handlet lignende og igen opretholdt sin langsigtede politik med en styrkelse af yuan efter en kort periode med svækkelse.

Manøvren regnes af nogle analytikere for en magtopvisning over for USA, der længe har kritiseret Kina for at holde værdien af sin valuta kunstigt nede.

Andre peger på svækkelsen af Kinas valuta som en håndsrækning til landets producenter, der lider under faldende eksport på grund af krisen i eurozonen. Den lave yuan skader USA, men gavner Kina ved at gøre kinesiske varer billigere for udenlandske købere. Derigennem løftes Kinas eksport til udlandet.

"Den psykologiske virkning af en svækket yuan vil være stor. Det skaber et indtryk af, at Beijing er så fokuseret på at minimere risici over for vækst, at de er villige til at ignorere ethvert pres fra USA," vurderer Dariusz Kowalczyk, seniorøkonom hos Crédit Agricole i Hong Kong, til Wall Street Journal.

Den international valutafond, IMF, gentog onsdag sin betragtning af yuan som værende moderat undervurderet i forhold til en vifte af valutaer. Eksperter vurderer, at IMF estimerer undervurderingen til at være under 10 pct., hvilket er lavere end for et par år tilbage, men stadig højt nok til at være en torn i øjet på Kinas handelspartnere USA og EU. Det er ikke blot dollar, som kineserne bedriver deres politik efter, men også valutaen i eurozonen, der er Kinas næststørste handelspartner. Reduceringen af yuans værdi rammer dermed ikke blot USA's dollar, men også euro.

IMF ser store risici for den kinesiske økonomi

Toprådgiver ser lavere vækst i Kina 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også