Amerikansk tørke sender majs mod rekord

Den hårdeste tørke siden 1998 sender prisen på majs hurtigt opad, mens olieprisen tirsdag morgen stort set ligger fladt.
Foto: Larsen Stine
Foto: Larsen Stine
AF RITZAU FINANS

Råvaremarkederne viser en afdæmpet udvikling tirsdag, og investorerne forholder sig afventende. Investorerne venter især på nyt fra den amerikanske centralbank, Fed, der forventes at annoncere en ny runde kvantitative lempelser efter de seneste sløje nøgletal fra den amerikanske økonomi. Samtidig har situationen omkring Iran ikke rykket på sig og nærmer sig et dødvande. Den iranske regering truer imidlertid stadig med at blokere det vigtige Hormuz-stræde. Kornpriserne er blandt dem, der rører mest på sig tirsdag. De amerikanske landmænd er hårdt ramt af den værste tørke siden 1998, og det har sendt kornpriserne i vejret med raketfart. Goldman Sachs forventer i en ny analyse, at de høje priser på korn vil fortsætte i hvert fald et par måneder frem.

Uændret oliepris

Olieprisen ligger stort set uændret tirsdag morgen. Onsdag kommer der tal fra de amerikanske olielagre, der ventes at vise et fald på 750.000 tønder råolie. Samtidig er der stadig usikkerhed omkring situationen i Iran, der har truet med at blokere det strategisk vigtige Hormuz-stræde som gengæld for olieembargoen mod landet. Det får investorerne til at lurepasse på olieprisen og prisen på en tønde af Nordsø-olien Brent stiger marginalt med 0,02 pct. til 103,39 dollar mens den amerikanske WTI-olie går den modsatte vej, med et lille fald på 0,05 pct. til 88,39 dollar per tønde.

Hård tørke

Midtvesten i USA er ramt af den værste tørke siden 1998, og det er gået hårdt ud over især majshøsten, der visse steder er slået fejl. Prisen på majs er i juli steget 24 pct. på råvarebørsen i Chicago som følge af tørken, og prisstigning på majs sender også priserne på flere andre fødevarer til vejrs. Blandt andet betyder de høje kornpriser, at det blivere dyrere at opdrætte kødkvæg, og det ventes at sende priserne på kød op over de nuværende, rekordhøje, priser. Så sent som i juni ventedes kornhøsten ellers at blive den andenbedste i USA nogensinde, men tørken har nu slået mange landmænd ud.

- Vi gik fra at være helt oppe i skyerne med den bedste høst nogensinde, til den værste nogensinde. Udsigterne så godt ud igennem maj og de første to uger af juni og så fik vi temperaturer over 105 fahrenheit (40 grader celsius) i 10 dage, og så gik alt baglæns, siger Michael Wagler, der ejer et landbrug i det sydlige Indiana, til Bloomberg News.

Indiana, der producer en stor del af USAs majs, har fået 50 pct. mindre regn end sædvanligt i de sidste tre måneder og det har fået det amerikanske landbrugsministerium til at sænke sine forventninger til høsten med 12 pct. og venter, at 38 pct. af høsten vil slå fejl. Tørken har taget til over den seneste uger, og det ser nu også ud til at påvirke høsten af sojabønner. Det har fået futureprisen på en skæppe soja til at stige til over 16 dollar.

RITZAU FINANS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også