ShippingWatch

Arktisk ambassadør: Arbejdet skal være bæredygtigt

Det er alfa og omega, at det aktivitets-boom, der forventes at ske i Arktis, ikke belaster klima eller oprindelige folk i området, siger Danmarks nye arktiske ambassadør til ShippingWatch.

Det måske forestående arktiske eventyr må for alt i verden ikke blive på bekostning af miljøet i Arktis eller områdernes oprindelige folk, siger Danmarks nye arktiske ambassadør, Klavs A. Holm, til ShippingWatch.

"Vi er meget opmærksomme på, at en olieforurening i det her område kan få dybt alvorlige konsekvenser. Det er Grønland og de private aktører deroppe jo også godt klar over. Deepwater Horizon har sat sine spor på mange måder, og det gælder eksempelvis det miljøberedskab, man skal have fra staters side. Der kan man ikke sammenligne de arktiske områder med den Mexicanske Golf, fordi det er så meget sværere at bekæmpe olieforurening i Arktis," siger Klavs A. Holm.

Blandt de faktorer, der gør det sværere at bekæmpe olieudslip i Arktis, nævner han en olieforurening i issæsonen som et skrækscenarie. Der vil man kunne komme i en situation, hvor man bliver nødt til at vente på, at isen tør op eller driver væk, før man kan bekæmpe udslippet. Samtidig fordamper olien ikke med samme hastighed som i den Mexicanske Golf, så den bliver liggende og kan klæbe sig fast til undersiden af is, hvor der kan komme mere is uden på og skabe en slags sandwicheffekt, der gør olien endnu sværere at fjerne.

"Det er en situation, man for alt i verden skal undgå. Det kræver både regulering statsligt og internationalt og så selvfølgelig, at virksomheder dels overholder eksisterende standarder og dels selv gør en ekstra indsats," siger Klavs A. Holm.

Oprindelige folk skal huskes

Danmark og de andre medlemmer af det Arktiske Råd, der tæller bl.a. Rusland, USA og Canada, er derfor ved at diskutere en oliespildskonvention, hvor Klavs A. Holm håber på så høje standarder som muligt. Men udover en voksende industris indvirkning på det arktiske klima, mener han også, at det er vigtigt at være opmærksom på de mennesker, der bor i Arktis.

"Når jeg taler om, at udviklingen skal være bæredygtig i Arktis, så er det ikke kun en klimabetragtning. Det handler også om, at der skal tages hensyn til de samfund af oprindelige folk, der bor i området. Der skal tages hensyn til deres livsstil både når det gælder social udvikling, sundhedsmæssige forhold, arbejdsmiljø og forbrugerbeskyttelse," siger Klavs A. Holm.

Klavs A. Holm er Danmarks første arktiske ambassadør, og han har haft posten siden starten af 2012. Hans arbejde er bredt set at varetage de tre lande i det danske rigsfællesskabs interesser i Arktis. Det foregår ved at mødes med andre lande og ikke-statslige aktører med interesser i området.

Regeringens arktiske plan har tidshorisont på 15 år 

Arktisk ambassadør: Dansk shipping står stærkt 

Rusland og Norge mødes for at diskutere åbningen af Arktis 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Nu er det produkttankrederier som Torm, Norden og Odfjells tur til at holde indtjeningsfest. Maersks topchef, Søren Skou, må derimod forsvare rederiets lave skattebetaling, mens DFDS er lun på flere opkøb i logistik og har pengene til det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs