Indiens køb af olie fra Iran styrtdykker

Stormagten Indien, der er indædt modstander af USA og EU's sanktioner mod Iran fra 1. juli, er tilsyneladende begyndt at give efter for det massive diplomatiske pres.
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)

Mens deadline for USA og EUs sanktioner mod Iran rykker nærmere, den 1. juli 2012, ses nu de første tegn på, at Irans eksport af olie til sin største kunde Indien falder voldsomt. Indien er i lighed med andre stormagter som Kina og Japan modstander af sanktionerne, men tal fra Reuters viser, at Indiens import af olie fra Iran faldt med 34,2 procent i april svarende til godt otte mio. tønder olie i forhold til måneden forinden.

Det er fortsat uafklaret, hvilke konsekvenser den fulde effekt af sanktionerne vil få for shippingindustrien, men tallene indikerer, at Indien er begyndt at give efter for det massive diplomatiske pres fra især amerikansk side. Indien vil formentlig erstatte sine olieindkøb andre steder fra Irans arabiske naboer. Alligevel kan tankmarkedet formentlig se frem til at overtage nogle af de transporter, som Irans nationale tankrederi NITC tidligere har stået for i takt med, at rederiets muligheder begrænses.

Fra den 1. juli vil sanktionerne gøre det umuligt for indiske tankredere at forsikre deres transporter af råolie fra Iran. Derfor har de indiske redere bedt EU om at blive fritaget for sanktionerne, men anmodningerne har været forgæves. I stedet har USA's udenrigsminister Hillary Clinton rost Indien for at mindske sin afhængighed af iransk olie, men også understreget, at Indien skal gøre noget mere.

Det indiske industrikonglomerat Essar, Irans største enkeltkunde i landet, har i løbet af 2012 forøget sin import af iransk olie af har hidtil afvist af købe olie andre steder fra, indtil det skulle vise sig strengt nødvendigt .

Indere vil statsforsikre iransk olietransport

Olieanalytiker: Libysk uro truer markedet 

Analytikere: Olieprisen ikke op igen foreløbigt 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også