ShippingWatch

Avis: Danske rederier fragter masser af våben

Våben til Mellemøstens dikatorer ankommer med danske rederier.

Mens danske politikere står i kø for at støtte Mellemøstens spirende demokratier med fine ord og avancerede kampfly, sejler danske rederier i stor stil våben og ammunition til områdets diktatorer. Det skriver epn.dk.

En af de involverede skibsredere er Jørgen Folmer fra H. Folmer & Co. Ifølge Ekstra Bladet er der tale om fire hidtil hemmeligholdte sejladser fra 2010 og 2011, hvor hans rederi sejler militært udstyr til regimer i Mellemøsten og Nordafrika.

En af leveringerne fandt sted den 7. juni 2011.

Her ankom skibet Danica Brown til Egypten med mere end 19 ton ammunition til de egyptiske myndigheder. Kuglerne og krudtet blev leveret midt i en revolution, hvor tusinder af civile i løbet af foråret var blevet dræbt og såret af regimets soldater og politi. I tiden efter H. Folmers levering og frem til i dag er mere end 100 civile dræbt af de egyptiske myndigheder

"Folmers skibe sejler næsten kun med våben. Ofte til problematiske destinationer. Utallige gange gennem årene er jeg stødt på hans skibe," siger direktør Sergio Finardi fra den amerikanske tænketank Transarms, som følger og kortlægger international våbentransport.

I Amnesty tager man også skarp afstand til rederier som H. Folmer: "Det er problematisk, at regimer, som groft undertrykker deres befolkninger og krænker menneskerettighederne, har så let adgang til våben, ammunition og udstyr. Formidler man våben og ammunition, er man med til at holde regimerne ved magten," siger Dan Hindsgaul fra Amnesty International.

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk og 22 andre rederier fik bøder af Sydkoreas konkurrencemyndighed, tank- og tørlastrederiet Norden vil stadig købe ”sorte” skibe, og Hafnia kan få svært ved at finansiere skibskøb fra konkurrent.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs