ShippingWatch

Europa skruer yderligere ned for iransk olie

Olieselskaberne er i fuld gang med at forberede sig på EU's olieembargo mod Iran fra 1. juli.

Irans oliekunder i Europa er i færd med at skrue ned for mængden forud for EU's forbud mod import af iransk råolie 1. juli. Selskaberne har allerede reduceret deres køb med 150.000 tønder dagligt, oplyser kilder i oliebranchen onsdag. Det skriver Ritzau ifølge epn.dk.

I 2011 har Iran forsynet EU med 500.000 tønder dagligt plus 200.000 tønder dagligt til Tyrkiet. Forsyningen til Europa er faldet til omkring 425.000 tønder i marts, og i april er mængden faldet med yderligere 75.000 tønder dagligt ifølge branchekilder.

"Folk er ved at sprede deres forsyninger og ved at forberede sig på juli," siger en handler i et europæisk olieselskab, der ikke længere køber iransk råolie.

Uenighed om atomprogram

Allerede i januar meddelte EU planer om at gennemføre en embargo af iransk olie i juli, ligesom USA og EU indførte sanktioner mod Irans centralbank. Embargoen og sanktionerne skyldes, at Vesten har Iran mistænkt for at udvikle atombomber, mens den islamiske stat insisterer på, at atomprogrammet alene tjener fredelige formål. De seneste tal antyder, at Irans mindre europæiske kunder, primært Italien, fortsætter med at købe den samme mængde olie.

"Indtil 30. juni har vi alle lov til at købe. Så vidt jeg er orienteret, så er det business as usual, indtil sanktionerne træder i kraft," siger en kilde hos en mindre køber.

Køber fra andre lande

Kilden ønskede ikke sit navn offentliggjort, da han ikke har godkendelse til at udtale sig til medierne. Hellenic Petroleum i Grækenland har indstillet køb af iransk olie 3. april ifølge en kilde i selskabet. Shell har også skruet ned for den iranske råoliehane. Først i marts sagde Shells topchef, Peter Voser, at det var et spørgsmål om uger, før det var helt slut.

De selskaber, der har droppet olieimporten fra Iran, køber nu erstatningstønder i Saudi-Arabien, Irak og Rusland som kompensation.

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs