ShippingWatch

5,8 procent af containerflåden lagt op

Ifølge Alphaliners ugentlige nyhedsbrev har den samlede oplagte containertonnage ramt 913.000 teu (tyvefodscontainere). Det svarer til 5,8 pct. af flåden og repræsenterer en stigning på 1,9 procenpoint siden starten af 2012.

Per den 12. marts var 302 fartøjer lagt op. Deres samlede tonnage udgør 5,8 pct. af containerskibsflåden, hvilket er en markant stigning i forhold til andelen af oplagte skibe ved årets begyndelse, der lå på 3,9 pct. Det skriver Alphaliner.

Stigningen skyldes ifølge Shippinganalytikernes oplysninger et hop i antallet oplagte skibe på over 8.000 teu. Der er nemlig 18 skibe med en kapacitet mellem 8.000 og 13.000 teu lagt op, skriver Alphaliner.

'Adskillige' af disse skibe er dog kun midlertidigt lagt op, mens deres sejladser bliver omlagt grundet ændringer i de eksisterende ruter. Den høje andel oplagte skibe er derfor muligvis blot udtryk for en periode med omlægninger af services i stedet for en decideret trend.

Alphaliner venter fald i oplagte skibe

Shippinganalytikerne forventer, at den store andel oplagte skibe falder over de næste tre måneder, når nye services bliver lanceret mellem Asien-Europa og på ruter over stillehavet til sommersæsonen. Alphaliner regner med, at de nye services vil reaktivere de fleste af containerskibene over 5.500 teu, der for nuværende er lagt op.

At lægge et skib op betyder at tage det ud af drift af forskellige årsager. Der kan være tale om en 'varm' oplægning, hvor systemer og mandskab beholdes aktive ombord på skibet, mens en kold oplægning dækker over en nedlukning af elektroniske systemer og afmønstring af besætningen. En kold oplægning er således væsentligt billigere på daglig basis, men det vil oftest tage længere tid at få skibet tilbage i drift, eftersom besætning skal tilbage ombord og skibets systemer skal genstartes. 

SeaIntel: Stigning i rettidige containere i februar

Mærsk: Tredje ratestigning på trapperne på Stillehavet 

Mere fra ShippingWatch

I alt 12 skibe er sejlet fra Ukraine lastet med korn

I alt er 12 tørlastskibe lastet med Ukrainsk korn til eksport sejlet fra det krigshærgede land siden mandag sidste uge, hvor det første skib efter en aftale mellem Rusland og Ukraine fik lov til at forlade havnen i Odesa.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs