Bestyrelsesmedlemmer får millionbetalinger

I selskabets værste kriseår har Torm betalt 28 mio. kr. til selskaber, hvor hovedaktionær Gabriel Panayotides og to tætte samarbejdspartnere er medejere. Betalingerne sker for at have ydet forskellige former for assistance til det trængte rederi og mødes med hård kritik.
AF MORTEN JOHNSEN, MORGENAVISEN JYLLANDS-POSTEN, MORTEN.JOHNSEN@JP.DK

 

Det gældsplagede tankrederi Torm har tidligere været hårdt kritiseret for at belønne sine chefer med voldsomme millionhonorarer.

Og selv om 2011 var det værste år i selskabets historie med et underskud på 2,5 mia. kr., har det alligevel ikke fraholdt flere medlemmer af rederiets bestyrelse fra at tjene millioner på deres virke i rederiet, der kæmper for at få en livgivende bankaftale på plads, som kan sikre selskabet fremover.

Samlet set har tre bestyrelsesmedlemmer i Torm inklusiv storaktionær Gabriel Panayotides tjent i alt 28 mio. kr. via selskaber kontrolleret af dem selv på at levere diverse ydelser til Torm.

»Med al den ballade, der har været om honorering i Torm fatter jeg ikke, at rederiet vælger at gøre dette midt i en så massiv krise. Beløbene lyder helt vanvittige. Generelt mener vi, at det er en uskik at lade bestyrelsesmedlemmer påtage sig konsulentopgaver for selskabet, for det ender ofte med at blive for indspist,« siger Niels Christian Andersen fra Dansk Aktionærforening.

Tæt på hovedaktionæren

Alene Torms græske hovedaktionær, Gabriel Panayotides', eget rederi Excel Maritime, der selv kæmper med store vanskeligheder, har sidste år fået udbetalt i alt 16 mio. kr. for at stille to tørlastskibe til rådighed for Torms underskudsgivende tørlastforretning, der sidste år tabte 375 mio. kr.

Også firmaet firma Basico Consulting, som tidligere Deloitte-direktør Jesper Jarlbæk er medejer af, tjente i 2011 en mindre formue ved at levere rådgivning til rederiet.

Her lyder den kontante betaling på 4,4 mio. kr., hvilket er en voldsom stigning i forhold til året før, da selskabet som bestyrelsesmedlemmet er medejer af, fik udbetalt 1,7 mio. kr. for sine konsulentydelser.

Konsulentbistand

Ud over Jesper Jarlbæk har også grækeren Angelos Papoulias leveret konsulentbistand via firmaet Investments & Finance Ltd., hvor han både er direktør og sidder i bestyrelsen.

Det har firmaet i alt fået 7,2 mio. kr. for, hvilket er betydeligt mere end i 2010, hvor grækerens selskab fik udbetalt godt 1,1 mio. kr.

Fælles for Jesper Jarlbæk og Angelos Papoulias er, at de begge har et nært tilhørsforhold til Gabriel Panayotides, og Jesper Jarlbæk har blandt andet siddet i bestyrelse sammen med Torms græske hovedaktionær i et amerikansk selskab.

Professor ved CBS Caspar Rose, der er ekspert i Corporate Governance, understreger, at det store fareelement i at handle med egne bestyrelsesmedlemmer er, at transaktionerne ikke sker på markedsvilkår.

Rejser tvivl

»Generelt er det en uheldig ting, når bestyrelsesmedlemmer påtager sig opgaver for selskabet. Det bør man til hver en tid undgå, medmindre den pågældende person har nogle helt særlige kompetencer. Det rejser en masse tvivl, og risikoen er altid, at selskabet kommer til at betale overpris,« siger han.

»Jeg er involveret i et firma, der har leveret økonomiydelser til Torm i forbindelse med almindeligt bogholderi. Det er sket på helt almindelige vilkår, og det er noget, som firmaet har leveret i mange år. Også før jeg kom til,« siger Jesper Jarlbæk.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de øvrige bestyrelsesmedlemmer i Torm.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også