Drabene på formodede pirater i Guinea ændrer billedet af operationen radikalt

Med Esbern Snares aktion er det første gang, at et internationalt flådefartøj dræber formodede pirater i Guineabugten. ShippingWatch har talt med Dryad Global og chefen for Forsvarsakademiets Center for Maritime Operationer, Johannes Kidmose, om konsekvenserne.
Foto: Stavros Ioannides/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Stavros Ioannides/AFP/Ritzau Scanpix

Drabet af fire formodede pirater i Guineabugten er den første aktion med dødelig udgang, som et internationalt flådefartøj har udført i regionen.

Det oplyser den britiske analysevirksomhed Dryad Global i en kommentar til ShippingWatch og tilføjer, at der dermed er tale om en hændelse, der ændrer billedet af operationen markant.

"Hændelsen, der involverer den danske flåde og drabet på fire pirater, udgør en skelsættende begivenhed i udviklingen af pirateri i Guineabugten. Det er en logisk konsekvens af, at flådestyrker er til stede for at beskytte handelsskibene mod truslen fra bortførelse og kidnapning, men det er også første gang, at formodede pirater er blevet dræbt af et internationalt flådefartøj i regionen," forklarer virksomhedens analytikere i en kommentar.

Det var onsdag, at specialstyrker fra den danske fregat Esbern Snare dræbte de fire pirater og sårede en femte. Det skete, da soldater fra Frømandskorpset ville kontrollere en motorbåd med en besætning på otte, som udviste mistænkelig adfærd i det piratplagede farvand.

Ifølge en meddelelse fra Forsvarsministeriet åbnede piraterne ild direkte mod de danske soldater, som besvarede ilden i selvforsvar.

Gjorde hvad man skulle

Chefen for Forsvarsakademiets Center for Maritime Operationer, Johannes Kidmose, er enig i, at billedet af operationen har ændret sig radikalt.

Men som han også tilføjer, vil det ikke ændre udførelsen af den opgave, Esbern Snare er sendt ud på.

"Det er vigtigt at holde sig for øje, at de danske soldater har gjort, hvad de skulle i forhold til de oplysninger, der ligger indtil videre. Derfor er jeg overbevist om, at Esbern Snares håndtering af opgaverne i området, herunder overvågningen, vil fortsætte uændret," siger han i en kommentar til ShippingWatch.

"Men soldaterne er blevet mere bevidste om de risici, de har med at gøre," tilføjer han.

Forsvaret var klar over, at patruljeringen i Guineabugten ville være af en anden kaliber, end da den danske flåde deltog i overvågningen af Adenbugten for nogle år siden. Dels var man dengang en del af en koalition under henholdsvis Nato og EU.

Dels var man denne gang forberedt på, at aggressiviteten ville være større ved Afrikas vestkyst, hvilket en række bortførelser af søfolk har bekræftet. Der er dog flådefartøjer fra andre europæiske nationer til stede i Guineabugten, men skibene opererer ikke i en koalition denne gang.

Ifølge Dryad rejser den alvorlige hændelse derfor spørgsmålet om en flådekoalition endnu en gang.

Koalition af lande kan hjælpe

"Den danske flåde er yderst veluddannet og en formidabel maritim styrke, som, man kan forstå, har handlet i selvforsvar, mens de forsøgte at inspicere et mistænkeligt fartøj. Denne hændelse viser den danske regerings ønske om at have mærkbar håndhævelse i regionen under sit mandat. Det store spørgsmål er dog, om en multinational koalition kan afhjælpe den byrde og ikke overlade det til individuelle nationers flåder," skriver virksomheden.

Guineabugten regnes p.t. for at være verdens farligste farvand at besejle for den kommercielle skibsfart på grund af risiko for piratangreb og kidnapninger af søfarende.

Tre skibe fra de danske rederier Torm og Maersk har siden sidste efterår været udsat for piratangreb og dertil kommer flere kidnapningssager i år, hvor det i ét tilfælde kostede en søfarende livet.

I maj godkendte et stort flertal i Folketinget, at Danmark kunne indsætte en fregat fra november, som indtil videre har fået et mandat på fem måneder.

Forsvarsminister Trine Bramsen har i dag beklaget, at fire pirater blev dræbt, men understreger, at Esbern Snare opholder sig i området for at bekæmpe truslen mod skibsfarten.

"Danske soldater er i Guineabugten for at skabe tryghed for danske søfarende og hindre pirater i at kapre handelsskibe. Når vi har sendt soldater afsted på opgaven, er det, fordi piraterne er både professionelle og bevæbnede. Som det er praksis, vil Forsvaret nu nærmere afklare hændelsen," siger ministeren i en kommentar til ShippingWatch.

Dansk fregat dræber fire pirater i Guineabugten 

Dansk fregat sejler mod Guineabugten - frømænd tvivler på udstyr til piratjagt

Pirater i Guineabugten bekymrer skibsfarten trods færre angreb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også