ShippingWatch

Langt færre skibe synker på verdens have

Langt færre skibe synker verden over, og tallet faldt sidste år til et rekordlavt niveau, viser en opgørelse fra forsikringsselskabet Allianz. En fjerdedel af skibene synker i især et område.

Tørlastskibet Thorco Cloud sank i Singapore-strædet i 2015. | Foto: AP / Ritzau Scanpix

Antallet af skibe, der synker til havs, er styrtdykket til et rekordlavt niveau.

I alt sank 46 store skibe verden over i 2018, et fald på mere end 50 pct. i forhold til året før, viser en opgørelse fra forsikringsselskabet Allianz. Året før lød tallet på 98 skibe, og i 2000 sank hele 207 skibe.

Det er samtidig 55 pct. lavere end det 10-årige gennemsnit på 104 sunkne skibe, skriver Allianz, der peger på både "heldige omstændigheder" samt generel forbedring af sikkerheden til søs som de primære årsager til den positive udvikling.

"Forbedret skibsdesign, teknologi, strammere regler og mere robuste styringssystemer på skibene har også været med til at forhindre, at sammenbrud og ulykker fører til store skibstab," skriver Baptiste Ossena, global product leader for Hull & Marine Liabilities hos Allianz, i rapporten.

Mens det samlede antal sunke skibe er dalet til et rekordlavt niveau, sker de fleste af ulykkerne stadig i et område især, nemlig "den nye Bermuda-trekant" mellem det sydlige Kina, Filippinerne og Indonesien. En fjerdedel af de sunke skibe røg til bunds her, nemlig 12 i 2018, selvom der stadig er tale om et markant fald fra 29 sunke skibe et år tidligere.

Antallet af ulykker, hvor skibet ikke synker, er dog stabilt. Især motorproblemer er et stort problem, som ifølge Allianz løber op i en mia. dollar om året i skadeskrav fra shippingbranchen.

"Manglen på et samlet fald i antallet af skibsulykker, stigende politisk uro, der kan på virke skibssikkerhed, efterlevelse af svovlreglerne fra 2020 samt et stigende antal brande om bord på skibe skaber stadig udfordringer," skriver Baptiste Ossena i rapporten.

Nu starter arbejdet med at bjærge Thorco-vrag 

Besætning på 17 meldes savnet efter sunket tørlastskib 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs