ShippingWatch

Kina lover mere åbenhed midt i handelsstrid med USA

Kinas præsident siger i en tale tirsdag, at han vil sænke tolden på importerede biler og lempe reglerne for udenlandsk ejerskab i den kinesiske bilindustri.

Samtidig med en ulmende handelsstrid mellem Kina og USA fremsætter Kinas præsident løfter om at åbne det kinesiske marked mere for udenlandske firmaer.

Præsident Xi Jinping siger i en tale tirsdag, at han vil sænke tolden på importerede biler. Han vil desuden lempe reglerne for udenlandsk ejerskab i den kinesiske bilindustri.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

"Vi vil i år reducere tolden på importerede biler betragteligt og samtidig sænke tolden på nogle andre produkter, siger han på det årlige Boao Forum," skriver Reuters.

Boao Forum bliver som sædvanligt holdt på tropeøen Haian. Det er Asiens svar på det årlige møde i Davos i Schweiz.

Xi lover også, at Kina hurtigst muligt vil hæve grænsen for udenlandske ejerandele i bilindustrien.

Desuden vil han sætte mere fart på processen med en åbning af den finansielle sektor, som Kina tidligere har bebudet.

De seneste uger har USA's præsident, Donald Trump, truet med at lægge told på kinesiske varer for milliarder af dollar. Kina har svaret igen med tilsvarende trusler.

Risikoen for en handelskrig mellem verdens to største økonomier har udløst nervøsitet på de globale finansmarkeder. Økonomer frygter, at en handelskrig vil få negative følger. Ikke bare for de to lande, men for store dele af verdensøkonomien.

Donald Trumps toldtrusler skyldes utilfredshed hos præsidenten med skævheden i handlen mellem de to lande. Han beskylder også Kina for ikke at respektere amerikanske virksomheders intellektuelle rettigheder.

Kina har et trecifret milliardoverskud i dollar på handlen med USA.

Løft på aktiemarkederne

I weekenden fastslog Trump dog i et tweet, at "præsident Xi og jeg vil altid være venner. Uanset udfaldet af vores handelsstrid. Kina vil fjerne dets handelsbarrierer, fordi det er det rigtige at gøre".

Rederier frygter de store nationers toldkrig

Xis udtalelser tirsdag har givet et løft til de asiatiske aktiemarkeder og den amerikanske dollar.

"Alle tiltag, som han nævnte i talen, var rettet mod at nedbringe andre landes handelsunderskud med Kina," siger Ken Cheung fra Mizuho Bank i Hongkong til Reuters.

"Xi har gjort sin position klar i dag - han ønsker ikke en stor handelskrig med USA," tilføjer han.

Risikolysten vender tirsdag tilbage til aktiemarkederne i Asien, der stiger over en bred kam, efter at Kinas præsident, Xi Jinping, anlagde en forsonende tone i en tale. Aktierne buldrede op og "sikker havn-aktiver" falder.

"Xi's tale sender et positivt signal til markedet, da han støtter globalisering og en åbning af det kinesiske marked," siger strateg hos First Shanghai Securities Linus Yip, til Bloomberg News og tilføjer:

"Investorerne er meget nervøse for handelskonflikten, men præsidentens tale beroliger dem en del."

Han understreger dog, at handelskonflikten fortsat vil være et tema.

"Vi ønsker ingen krig. Men vi er ikke bange for at udkæmpe en"

Ultrabulk mærker de første konsekvenser af ulmende handelskrig

Trump truer Kina med straftold på yderligere 100 mia. dollars

Mineselskaber rammes af optrappet handelskrig mellem Kina og USA

 

 

Forsiden lige nu

MSC følger trop med nyt bunkertillæg

Fra årsskiftet indfører containerrederiet MSC ligesom Maersk et nyt gebyr til kunderne, som skal tage højde for de stigende omkostninger til brændstof som følge af de kommende svovlkrav fra 2020.

Ungt dansk heavylift selskab har firedoblet resultatet

På under fem år er Ocean7, der opererer i projektlastmarkedet, vokset betydeligt. Både i antallet af ansatte og på bundlinjen. Næste skridt er flere skibe og kontorer, siger direktør Stefan Nordby Petersen til ShippingWatch.

Bomin lukker to ud af fire kontorer

Bunkerleverandøren lukker ned i to af verdens største bunkerhavne for at fokusere på sine kontorer i Houston og Hamborg. Det sker for at blive klar til ændringerne af bunkermarkedet i 2020, lyder det fra selskabet.

Danaos befinder sig i et "skeptisk marked"

Den store græske ejer af containertonnage, Danaos, fastholdt omsætningen i første halvår, efter en stor restrukturering af gælden i selskabet er faldet på plads. Risici er nu handelssanktioner og lave charterrater, lyder det fra CEO John Coustas.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere