Efter tre års ventetid: Nu vil Sverige straffe svovlsyndere

Den svenske regering vil om få uger præsentere et forslag om sanktioner mod rederier, der ikke overholder svovlreglerne. Forslaget kommer efter tre år, hvor svenske myndigheder har haft store problemer med at straffe svovlsnydere.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Sverige har haft store problemer med at straffe de rederier, der har overtrådt svovlreglerne i svensk farvand de sidste tre år.

Hvor danske myndigheder og en række andre lande de sidste par år har udstedt bøder til rederier, der har brudt reglerne, så har overtrædelser i svensk farvand ikke ført til retsforfølgelse. Men det skal nu ændres, sagde miljøminister Karolina Skog fra Miljöpartiet de Gröna under en debat i det svenske parlament forleden, skriver Sjøfartstidningen.

Her erkendte hun, at der i dag er praktiske problemer med dagens sanktioneringssystem. Ifølge ministeren, fordi skibene sjældent befinder sig i svensk farvand særligt længe, hvilket gør det svært for politi og anklager at udrede en eventuel overtrædelse.

"Det dur ikke. Derfor vil regeringen foreslå muligheden for at indføre miljøsanktionsafgifter for overtrædelser af svovlforordningen. Ansvaret er strikt, afgiften skal opkræves, selvom fortsæt eller forsømmelighed ikke er til stede," sagde hun ifølge Sjøfartstidningen og fortalte, at forslaget vl blive fremlagt inden for et par uger.

Svovldirektivet trådte i januar 2015, og Sverige er flere gange blevet kritiseret for ikke at straffe rederier, der snyder med reglerne. Debatten i parlamentet kommer efter en ny rapport, som slog fast, at hvert tiende skib, der sejler i svensk og dansk farvand, overtræder reglerne.

Hvert tiende skib bryder svovlreglerne i svensk og dansk farvand 

Svovlsyndere i Sverige slipper for sanktioner 

Trident om svovlfusk: Konsekvenserne skal kunne mærkes – sådan er det ikke i dag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også