ShippingWatch

Tre nye skibe med korn forlader Ukraine

Yderligere tre skibe har fået tilladelse til at sejle fra havne i Ukraine lastet med korn, oplyser Tyrkiets forsvarsministerium. Dermed blåstemples en aftale mellem Rusland og Ukraine om at sikre ukrainsk korneksport.

Foto: STR/AFP / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRE

Tre skibe med korn har fredag forladt havne i Ukraine.

Det oplyser Tyrkiets forsvarsministerium og øjenvidner.

Dermed fortsætter en aftale indgået mellem Rusland og Ukraine - med hjælp fra Tyrkiet og FN - med at sikre ukrainsk korneksport.

Ukraine er normalt en af verdens største eksportører af korn.

Men efter den russiske invasion har landet ligget inde med millioner ton korn, som på grund af en russisk blokade af havne ikke har kunnet eksporteres til resten af verden.

Det første skib med ukrainsk korn forlod mandag havnen i byen Odesa. Det var første skib med korn, der forlod Ukraine siden Ruslands invasion i slutningen af februar.

Skibet blev onsdag inspiceret af Rusland, Ukraine, Tyrkiet og FN i Istanbul for at sikre, at alt foregik efter aftalen. Skibet fik efter inspektionen grønt lys til at fortsætte sin tur mod slutdestinationen Libanon.

Den vellykkede inspektion er blevet set som tegn på, at aftalen holder, og fredag er tre nye skibe altså på vej afsted fra ukrainske havne.

De tre skibe har samlet 58.000 ton majs om bord. To skibe sejler fra havnen i Tjornomorsk, mens det tredje forlader havnen i Odesa.

De tre skibe skal til henholdsvis Irland, Storbritannien og Tyrkiet.

De skal alle igennem samme tjek, som det første skib var igennem i Istanbul.

Til det formål har de etableret et fælles center for koordineringen af eksporten i den tyrkiske storby.

Centeret ligger i Istanbul, fordi Bosporusstrædet, som skibene skal igennem for at komme fra Sortehavet videre til øvrige verdenshave, skærer midt igennem Istanbul.

FN-aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra tre sydlige ukrainske havne. De tre havne er Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Første skib med ukrainsk korn kan sejle videre efter inspektion

Skibe med ukrainsk korn kan blive forsikret for op til 50 mio. dollar


Mere fra ShippingWatch

Jeppe Christiansen indtræder i USTC-bestyrelse

Den fynske oliemilliardær Torben Østergaard-Nielsen har hentet Jeppe Christiansen, topchef i Maj Invest og næstformand i Novo Nordisk, ind i bestyrelsen for familiekoncernen USTC. Samtidig sker der andre ændringer i bestyrelsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs