ShippingWatch

Zacho tager afsked med J. Lauritzen: "Vi har redet stormen ret flot af"

Efter fire år i spidsen stopper Mads P. Zacho nu i J. Lauritzen. Han tager afsked med et rederi, der ikke kunne lande sorte tal, mens han var der. Den nu afgående topchef er tilfreds med det kursskifte, rederiet annoncerer i dag.

Foto: Carsten Lundager / J. Lauritzen

Den store strategiske opsplitning af J. Lauritzen betyder, at Mads P. Zachos rolle i selskabet med ét forsvinder og bliver overflødig.

Siden efteråret har det traditionsrige danske shippingselskab arbejdet på en reorganisering. Det kulminerede onsdag med meldingen om en egentlig opdeling af rederiet, mens Mads P. Zacho nu skal finde noget andet at lave.

Han tager dermed afsked med rederiet, som har undergået store forandringer i de knap fire år, han var der. Og hvor det ikke er lykkedes at lande sorte tal, mens der er blevet arbejdet på at nedbringe omkostningerne.

"Det har været en tilpasning, der har været nødvendig for at sikre, at vi er konkurrencedygtige. Det er Lauritzen i dag," siger Mads P. Zacho til ShippingWatch.

Jeg ville også helst have sagt, at det var fire år med topprofitabilitet og det har det ikke været.

Mads P. Zacho, CEO, J. Lauritzen

"Det har selvfølgelig været en refleksion af nogle år med vanskelige markeder, og fortsat i dag har vi vanskelige markeder. Nu har vi positioneret Lauritzen Bulkers sådan, at de kan profitere både af svage og stærke markeder i kraft af, at selskabet baserer sig på en operatørmodel. Men på Kosan-siden er det fortsat sådan, at vi lider under de pt. svage markedsforhold."

Mads P. Zacho nåede at være topchef for J. Lauritzen i knap fire år, siden han tog over fra Jan Kastrup-Nielsen i september 2016. Han kom dertil fra en stilling som CFO hos Torm.

Siden 2016 har rederiet tabt sammenlagt 244 mio. dollar på bundlinjen, hvilket især skyldes svære markeder og store nedskrivninger på flåden.

"Jeg ville også helst have sagt, at det var fire år med topprofitabilitet, og det har det ikke været. Men givet de eksterne omstændigheder, vi har været i, synes jeg, at vi har redet stormen ret flot af," siger Zacho.

Stopper "i fælles overenstemmelse"

Opsplitningen betyder, at J. Lauritzens tørlast- og gasforretning fremover bliver drevet hver for sig som Lauritzen Bulkers og Lauritzen Kosan. De vil blive ledet af henholdsvis Niels Josefsen og Thomas Wøidemann, der i dag leder de respektive forretninger.

Ejerskabet kommer til at ligge i holdingselskabet J. Lauritzen A/S, som vil blive ledet af juridisk chef Dorte Rolff. Lauritzen Fonden vil fortsat være ejer af hele koncernen.

Som led i opsplitningen har begge selskaber landet en refinansiering med de fire nordiske banker Danske Bank, Nordea, Danmarks Skibskredit og SEB.

Over for ShippingWatch slår Mads Peter Zacho fast, at der med opsplitningen ikke ville være nok arbejde for ham til at fortsætte.

På den måde har jeg egentlig været med til at afskedige mig selv.

Mads P. Zacho, CEO, J. Lauritzen

"Nu er mit job tilendebragt, og jeg har givet tøjlerne videre til de to chefer for Lauritzen Bulkers og Lauritzen Kosan," siger han.

Har du selv truffet beslutningen om at forlade selskabet?

"Det er en beslutning om at splitte de to selskaber op, som jeg har lagt op til, og bestyrelsen har været helt enig i, tilbage i efteråret. Derfor er det den eneste naturlige konsekvens," siger Mads P. Zacho og fortsætter:

"På den måde har jeg egentlig været med til at afskedige mig selv. Det er i fuld fælles overensstemmelse, fordi det er i den bedste interesse for J. Lauritzen og i virkeligheden også for mig."

Hvorfor er det ikke dig, der skal være managing director for det øverste selskab, I etablerer?

"Det er et holding-selskab, og der er ikke nogen drift. Jeg har ikke den naturlige portefølje af arbejdsopgaver, som Dorte Rolff har som chefjurist, og derfor ville vi skulle opfinde et eller andet til mig at lave ved siden af, og det giver ikke nogen mening."

Hvad tænker du om at forlade J. Lauritzen?

"Jeg er da super ked af at forlade gode kollegaer, som jeg har nydt at arbejde sammen med. På den anden side er jeg også rigtig stolt af, at vi har nået nogle vigtige ting," siger Mads P. Zacho.

"Vi har refinansieret selskabet med lang finansiering midt i den finansielle coronakrise. Det vidner om, at virksomheden står rigtig godt og har nogle gode relationer til sine banker. Så har vi rent strategisk placeret Lauritzen Bulkers og Kosan rigtig godt, som betyder, at de står på et godt ståsted til at udmønte deres strategier."

Hvad bliver det næste?

Mads P. Zacho har tidligere været ansat hos Torm, i Maersk-gruppen, International Finance Corporation og Nordea, inden han startede i J. Lauritzen i efteråret 2016.

Hvad fremtiden bringer nu, ved han endnu ikke.

"Nej, jeg skal finde et operativt job, hvor jeg skal have ærmerne smøget op og bruge min værktøjskasse fra finans, shipping og inden for ledelse. Så jeg skal til at have gang i mit netværk og finde noget nyt og spændende, hvor jeg kan bruge min erfaring," siger han.

J. Lauritzen splitter sig i to selvstændige rederier – topchef stopper 

J. Lauritzen får nye millioner fra ejer efter stort tab i 2019 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Nu er det produkttankrederier som Torm, Norden og Odfjells tur til at holde indtjeningsfest. Maersks topchef, Søren Skou, må derimod forsvare rederiets lave skattebetaling, mens DFDS er lun på flere opkøb i logistik og har pengene til det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs