Høj aktivitet i tankmarked sår ny tvivl om Opec-aftale

Mængden af råolie ud af Mellemøsten og stigende tankrater den seneste uge synes at bekræfte Opec-landenes ringe overholdelse af deres aftale om at begrænse produktionen, skriver Morgen Stanley.
Foto: BW Group
Foto: BW Group

Store mængder råolie og ratestigninger for såvel supertankere og de mindre suezmax-skibe ud af Mellemøsten sår ifølge finanshuset Morgan Stanley på ny alvorlig tvivl om, hvorvidt aftalen blandt de olieeksporterende lande i Opec bliver overholdt.

"De voksende fragtmængder af olie ud af Mellemøsten sætter igen fokus på Opec-producenternes svage overholdelse af de annoncerede beskæringer af produktionen," skriver Morgan Stanley i en kommentar mandag.

Charteraktiviteten i Mellemøsten steg i sidste uge til det højeste niveau siden begyndelsen af marts, mens spotraterne for VLCC'ere steg med 12 pct. til 18.500 dollars om dagen svarende til en stigning på 37 pct. den seneste måned.

For suezmax lå de fragtede oliemængder 21 pct. højere sammenlignet med gennemsnittet de foregående fire uger.

Flere analytikere er begyndt at tale om, at Opec har mistet rollen som den organisation, der er i stand til at sende olieprisen op – enten ved at tale den op, eller som det var tilfældet denne gang at forlænge produktionsnedskæringen på 1,8 mio,. tønder om dagen med ni måneder.

Udviklingen har bl.a. fået Nordea til at nedjustere sin prognose for prisen på en tønde olie i 2017 og ind i 2018.

Deutsche Bank gået samme vej og skærer i deres estimater i både 2018 og 2019. Ligesom andre tror banken ikke, at Opec er i stand til at begrænse produktionen andre steder i verden, der ikke er underlagt organisationens aftaler. Det gælder især skiferolien i USA, men det gælder også Nigeria og Libyen, der begge har hårdt brug for valuta.

De seneste tal fra det Internationale Energi Agentur (IEA) bekræfter, at den globale olieproduktion kun stiger og stiger. Produktionen i maj steg med 1,25 mio. tønder om dagen i forhold til samme periode af 2016.

Efter 30 dages fald har olien kurs mod 40 dollars igen 

Oliepris er 21 pct. under årsrekord 

Nordea ser nu lavere oliepriser helt ind i 2018

Amerikansk skiferolie sender global produktion i vejret 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også