Oliepriserne stiger på stramt udbud

Oliepriserne stiger onsdag morgen og nærmer sig derfor fortsat det højeste niveau i ti måneder.
En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 92,31 dollar mod 92,17 dollar tirsdag eftermiddag. | Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 92,31 dollar mod 92,17 dollar tirsdag eftermiddag. | Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Af MarketWire

Prisen på olie er på vej op, mens markedet balancerer udbudsbekymringer, grundet forstyrrelser i Libyens eksport samt nedskæringer hos Opec+, med modvind i den globale økonomi.

Skriver nyhedsbureauet Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 92,31 dollar mod 92,17 dollar tirsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 89,11 dollar mod 89,08 dollar tirsdag eftermiddag.

Oliepriserne steg næsten 2 pct. tirsdag og nærmede sig derfor det højeste niveau siden november 2022.

Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, holder fast i forventningen om en robust vækst i den globale olieefterspørgsel i 2023 og 2024, på baggrund af tegn om at de store økonomier klarer sig bedre end ventet trods høje renter og stigende inflation, skriver Reuters.

Sidste uge forlængede Saudi-Arabien og Rusland deres frivillige udbudsnedskæringer med 1,3 mio. tønder resten af året, hvilket begrænser det globale udbud af olie. Samtidig peger det amerikanske energiministerium, EIA, på, at de globale olielagre forventes at falde med tæt på en halv mio. tønder om dagen i den anden halvdel af 2023.

”Udmeldinger om efterspørgslen fra Opec, og det amerikanske energiministerium EIA’s forventninger om fald i de globale olielagre har forstærket bekymringerne om en strammere forsyning i den kommende tid,” forklarer Satoru Yoshida, der er markedsanalytiker hos Rakuten Securities, ifølge Reuters.

Libyen, der er medlem af Opec, har samtidig lukket fire af landets østlige olieeksportterminaler grundet en katastrofal storm.

I følge nye tal fra brancheorganisationen American Petroleum Institute, API, steg de amerikanske olielagre i sidste uge med 1,2 mio. tønder om dagen, analytikere havde ellers ventet et fald op omkring 1,9 mio. tønder.

Markedet afventer amerikanske inflationstal, der offentliggøres senere onsdag.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld onsdag morgen 1910,12 dollar mod 1912,04 dollar tirsdag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også