ShippingWatch

Iran forsøgte at tvinge britisk tankskib ind i sit farvand

Et britisk krigsskib måtte gribe ind, da fem iranske flådeskibe nærmede sig britisk tankskib fra BP nær Hormuzstrædet. Det oplyser USA og det britiske forsvar.

Billede af skibet Grace 1, som blev tilbagehold ud for Gibraltar torsdag i sidste uge. | Foto: Jon Nazca/Reuters/Ritzau Scanpix

Fem krigsskibe, som menes at være fra Iran, forsøgte onsdag at tvinge et britisk tankskib, som er ejet af olieselskabet BP, ind i iransk farvand nær Hormuzstrædet.

Det oplyser USA's forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters. Det britiske forsvarsministerium har desuden bekræftet forløbet over for flere britiske medier.

De fem fartøjer sejlede væk igen efter en advarsel fra et britisk krigsskib. For nylig blev et tankskib med iransk råolie opbragt af britiske flådefartøjer ud for Gibraltar.

De lokale myndigheder begrundede det drastiske skridt med, at tankskibet i strid med EU's sanktioner skulle aflevere sin last i Syrien.

"Vi har grund til at tro, at 'Grace 1' fragtede lasten af råolie til raffinaderiet Banyas i Syrien. Det raffinaderi ejes af en enhed, der er underlagt EU's sanktioner i Syrien," sagde Gibraltars chefminister, Fabian Picardo, torsdag for en uge siden.

Men flere oplysninger tyder på, at det ikke så meget var EU, som det var USA, der bad briterne om at stoppe supertankeren. Den spanske udenrigsminister og formentlig kommende udenrigspolitiske chef i EU, Josep Borrell Fontelles, har ifølge BBC oplyst, at USA krævede skibet stoppet.

USA har efter bruddet med atomaftalen med Iran genindført skrappe sanktioner over for landet. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

Styret i Iran har krævet skibet frigivet og truet med at gøre gengæld.

Hormuzstrædet er en flaskehals for den globale handel med råolie på grund af de store mængder olie, der passerer den vej.

Iran har tidligere truet med at blokere for skibstrafikken i Hormuzstrædet, der udgør indsejlingen til Den Persiske Bugt.

Myndigheder: Tilbageholdt tankskib er fyldt med råolie

Iran truer med at kapre britisk tankskib som gengæld

Iran kræver tankskib frigivet øjeblikkeligt i Gibraltar

Tankskib med kurs mod Syrien stoppet i Gibraltar 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste på ShippingWatch

Maersk fremrykkede sit klimamål og hævede forventningerne til 2021 i en uge, hvor DSV-topchef Jens Bjørn kaldte containerredernes indtog i logistik "betydningsløst". EU sagde nej til sydkoreansk storfusion, og Maersk Tankers lagde ny strategi frem.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs