Maersk med på liste over største miljøsyndere

100 selskaber har stået for mere end 70 pct. af den industrielle udledning af drivhusgasser siden 1988, hævder ny undersøgelse. Maersk-gruppen er med på listen over de mest forurenende virksomheder.
Foto: Maersk Oil
Foto: Maersk Oil

100 selskaber har stået for mere end 70 pct. af den industrielle udledning af drivhusgasser siden 1988, hævder en ny undersøgelse.

Det er især inden for olie- og gassektoren, at de største CO2-syndere skal findes. Med på listen er også Maersk-gruppen, der dækker over både rederiet Maersk Line og olieforretningen Maersk Oil.

Ifølge undersøgelsen Carbon Majors har Maersk stået for 0,11 pct. af den samlede industrielle udledning af drivhusgasser siden 1988. Det rækker til en placering som nummer 82 på listen. Der er dog stadig et stykke vej til de mest forurenende industrier og selskaber.

Helt i top finder man den kinesiske kulindustri efterfulgt af det statslige olieselskab Saudi Aramco og russiske Gazprom, mens National Iranian Oil Co og amerikanske ExxonMobil er henholdsvis nummer fire og fem.

Den ene sektor og fire selskaber står for lidt over 25 pct. af verdens udslip af drivhusgasser i perioden 1988-2015.

Det videnskabelige studie Carbon Majors er udgivet ngo'en CDP og er udarbejdet i samarbejde med Climate Accountability Institute. Resultaterne er baseret på offentligt tilgængelige data, skriver CDP i en meddelelse.

"Den her banebrydende rapport peger på, hvordan en relativ lille gruppe af 100 producenter af fossile brændstoffer kan have nøglen til at skabe en systematisk forandring, når det drejer sig om udledningen af drivhusgasser," udtaler Pedro Faria, CEO i CDP.

Rapporten kommer cirka en uge efter det seneste møde i FN's søfartsorganisation, IMO, hvor det endnu en gang ikke lykkedes for medlemslandene at lægge sig fast på et reduktionsmål for skibsfarten, som i modsætning til olieindustrien blev udelagt af klimaaftalen i Paris.

Maersk-udledning sender miljøminister i samråd

E-mails afslører: Miljøstyrelsen hjalp Maersk af med milliardtab

Maersk Oil politianmeldt for udledning i Nordsøen

Sunkne Maersk-skibe indeholder tonsvis af olie

Maersk blev advaret om forurening i Alang i rapport 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også