Care: Vi holder fortsat øje med Maersk

Care Danmark glæder sig over Maersks reaktion på den skarpe kritik af selskabets lobby-arbejde i USA mod en reform af bl.a. nødhjælp, men vil stadig holde øje med Maersk.
Foto: Maersk Line
Foto: Maersk Line

Det falder i god jord hos NGO'en Care Danmark, at Maersk har valgt at trække sig fra debatten om amerikansk fødevarehjælp og onsdag over for ShippingWatch erkendte, at det amerikanske datterselskab Maersk Line Limited er gået for langt i sin lobbyindsats mod reformen.

NGO'en var selv med til at rejse debatten om Maersks ageren, og politisk koordinator i Care Danmark Marianne Haahr er tilfreds:

"Vi er meget begejstrede for, at Maersk erkender at være gået for langt i et forsøg på at opretholde et system, som både forsinker og fordyrer fødevarehjælp til mennesker fanget i katastrofer," siger hun i en meddelelse.

"Vi vil fortsat holde øje med, om Maersk og andre store spillere holder kursen. Et liv i værdighed er en ret for alle, uanset hvor man er født, og hvem man er. Den målsætning kan vi kun gøre til virkelighed, hvis alle stærke kræfter trækker i samme retning. Det har stor værdi for det arbejde, at Danmarks største virksomhed erkender fejltrin og skrifter kurs."

Maersk erkender lobbyfejl i USA 

De seneste to år har Maersk Line Limited lobbyet imod Obama-administrationens reform af den amerikanske fødevarehjælp, der reducerer behovet for at sejle nødhjælp fra USA til katastroferamte områder, fordi nødhjælpen fremover i større grad skal opkøbes i og omkring katastrofeområderne. Maersk Line Limited er en del af fødevareprogrammet og har investeret over en mia. USD i den forretning, som bliver truet med reformen, der blev vedtaget i slutningen af januar i en lidt mere udvandet udgave, mener flere iagttagere.

I forbindelse med kritikken koblede Care Danmark lobbyismen sammen med menneskerettighederne, hvilket direktør for Maersks Group Sustainability, Annette Stube, mente, var "at strække den for langt".

Få flere nyheder om shipping - få ShippingWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Men det forsvarer Care og henviser igen til Maersks forpligtigelse i Global Compact, FN's retningslinger for samfundsansvar. Her siger princip 11 ifølge organisationen, at private selskaber skal respektere menneskerettighederne og ikke må hindre deres opfyldelse:

"Maersks lobbyisme lever ikke op til forpligtelsen om at respektere internationalt vedtagne menneskerettigheder. Her er der tale om retten til mad indeholdt i konventionen for social, økonomiske og kulturelle rettigheder fra 1976. Det kan godt være, at Maersk ikke lige har tænkt over lobbyarbejdets indflydelse på menneskerettighedernes opfyldelse, men det ikke en legitim undskyldning," fremgår det af meddelelsen.

Smedegaard satte fødevarespild på dagsordenen i Davos 

Maersk Line udnævner ny topchef i USA 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også