Mærsks gamle rival ØK genopstår af asken – i hvert fald navnet

Selskabet var Nordens største virksomhed målt på omsætning og konkurrent til Mærsk. Nu kommer ØK tilbage på børsen.
ØK's daværende koncernchef Michael Fiorini, der tidligere var finansdirektør i Mærsk, under et pressemøde i 1998 om de økonomiske problemer i det store handels-, industri- og skibfartsselskab. | Foto: Jens Dresling
ØK's daværende koncernchef Michael Fiorini, der tidligere var finansdirektør i Mærsk, under et pressemøde i 1998 om de økonomiske problemer i det store handels-, industri- og skibfartsselskab. | Foto: Jens Dresling

Mærsks gamle rival inden for containerskibsfart, den tidligere globale handelskæmpe ØK, er på vej til at gøre comeback på fondsbørsen.

Navnet ”Det Østasiatiske Kompagni” bliver efter alt at dømme godkendt 26. april på en generalforsamling som et nyt navn for det lille, diskrete investeringsselskab EAC Invest, der er børsnoteret i København.

EAC Invest indeholder i dag de sidste stumper af det oprindelige handels- industri- og skibsfartskonglomerat ØK, som i 1897 blev stiftet af H. N. Andersen og som i begyndelsen af 1970’erne var Nordens største virksomhed målt på omsætning. 

Men 1980’erne og 1990’erne blev en lang økonomisk nedtur for den tidligere gigant, som ifølge lex.dk i 1971 var en pioner inden for containertrafikken og skibsfart og på det tidspunkt havde 35.000 medarbejdere.

I 2015 forsvandt de sidste aktiviteter og ØK-navnet i fusionen med transport- og servicevirksomheden Santa Fe.

Nu kommer ØK-navnet imidlertid tilbage i børslisterne ifølge indkaldelsen til generalforsamlingen i EAC Invest.

”Vi vil på den kommende generalforsamling indstille til generalforsamlingens godkendelse af, at selskabet ændrer selskabets navn tilbage til det oprindelige navn - Det Østasiatiske Kompagni A/S (ØK A/S),” hedder det i årsrapporten for 2023.

”Selskabets rødder og historie er fortsat af stor betydning, ikke mindst for de mange mennesker som i årenes løb har haft langvarig tilknytning til selskabet, og navnet udgør for selskabet et værdifuldt aktiv.”

ShippingWatch har kontaktet EAC Invest for at få uddybet baggrunden for navneskiftet, men selskabets topchef Kresten M. Valdal er endnu ikke vendt tilbage.

Forfatter bag ØK-bog undrer sig

Flemming Højbo, mangeårig erhvervsjournalist i store danske medier og bl.a. forfatter til bogen ”Det sidste kompagni – ØK’s storhed og fald” undrer sig over navneskiftet.

”Det er interessant, hvorfor EAC Invest skifter navn og kalder navnet et værdifuldt aktiv. Vil EAC Invest sælge navnet, der vist ikke er beskyttet af nogen rettigheder, eller hvad har selskabet tænkt sig?,” siger han til ShippingWatch.

”ØK var engang i begyndelsen af 1970’erne Nordens største virksomhed målt på omsætning. Større end Volvo og Mærsk. Selskabet var en kæmpe international handelsvirksomhed og bl.a. verdens største kaffehandler.”

”Store tab, især på skibsfarten, blev skjult, regnskaberne blev pyntet, og udbytte udbetalt for lånte penge,” skriver professor Ole Lange i sammenfatningen om ØKs historie i lex.dk.

Det førte i 1980 til den første store økonomiske redningsaktion for ØK, som var konkurrent til Mærsk inden for containerskibsfarten.

I de følgende år voksede dog nye underskud frem ”trods massive investeringer i bl.a. Plumrose og skibsfart.”

Mærsk-direktør skulle redde ØK

”I 1992 kom den tidligere Mærsk-mand Michael Fiorini til som ny topchef. Det var på et tidspunkt, da ØK var på randen af fallit. En redningsplan for ØK betød bl.a. frasalg af skibsfartsaktiviteterne til Mærsk, og senere fulgte en flytning af hovedkvarteret til Singapore,” fortæller Flemming Højbo.

”Der var mange ting, der gik galt for ØK, og de tabsgivende rederiaktiviteter var en del af problemet. Det var Michael Fiorini, der solgte de sidste skibe til Mærsk.” Det var i 1993.

Siden så Mærsk sig ikke tilbage.

ØK-navnet forsvandt fra offentligheden, da selskabet i 1988 købte virksomheden Santa Fe. De to firmaer fusionerede i 2015 under navnet Santa Fe Group, og servicevirksomheden blev i 2019 solgt til kapitalfonden Lazarus Equity Partners.

Santa Fe-selskabets gæld og navn fulgte med i handlen. Det tilbageværende Santa Fe-selskabs nye navn blev fra efteråret 2019 til EAC Invest.

Salgsaftalen med kapitalfonden indeholder en klausul om, at hvis selskabet bliver kontant videresolgt indenfor fem år, vil EAC Invest få 15 pct. af en ”potentiel fremtidig gevinst.” Santa Fe-selskabet skal sælges inden den 25. september 2024, fremgår det af regnskabet.

Kemikalier og kinesiske ejendomme

EAC Invest ejer i dag direkte og indirekte 18,7 pct. af den thailandske kemivirksomhed Thai Poly Acrylic Company samt 5 pct. af et joint-venture ejendomsselskab i Kina, Beijing Dongzhimen International Apartment Co. 

Hovedaktionær i jointventuret er er China Steel med 95 pct., og selve ejendomsprojektet East Lake Villas blev etableret i 1986 med en varighed på 45 år. 

Der er tale om et ejendomskompleks i Beijing på 44.000 kvadratmeter med et totalt bebygget areal på 72.000 kvadratmeter, fremgår det af EAC Invest-regnskabet.

EAC Invest fik i 2023 et underskud på 1,4 mio. kr. og havde ved udgangen af 2023 en egenkapital på 38 mio. kr. Selskabets seneste børsværdi (23. april) var 105 mio. kr.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også