ATP går til angreb på større bonus til Maersks nye topchef

Vincent Clerc kan få en bonus, der svarer til 3,5 gange den faste løn. Det er for meget, mener pensionskassen ATP, der stemmer imod den nye ordning.
ATPs vicedirektør Claus Wiinblad mener, at Maersks bonusordning til topchef Vincent Clerc er for vidtgående. Derudover mener ATP, at Maersk bør genindføre fysiske generalforsamlinger. Dagens var 100 pct. digital. | Foto: Stine Bidstrup
ATPs vicedirektør Claus Wiinblad mener, at Maersks bonusordning til topchef Vincent Clerc er for vidtgående. Derudover mener ATP, at Maersk bør genindføre fysiske generalforsamlinger. Dagens var 100 pct. digital. | Foto: Stine Bidstrup

Danmarks største pensionselskab, ATP, sætter foden ned over for Maersks nye vederlagspolitik, der skruer op for bonussen til topchef Vincent Clerc.

Bestyrelsen lægger op til, at Vincent Clerc, der afløste Søren Skou som topchefved årsskiftet, skal have en langt mere lukrativ bonusordning end hidtil.

Ifølge forslaget til en ny vederlagspolitik kan Vincent Clerc, opnå en bonus, der svarer til tre en halv gange sin faste direktionsgage, hvis han indfrier en række mål i 2023.

Men det skaber et misforhold mellem fast og variabel løn i fremtiden, mener Danmarks største pensionselskab ATP.

”Vi stemmer imod den foreslåede aflønningspolitik. Årsagen er den øgede størrelse af den variable løn i forhold til den faste del af lønnen,” siger Claus Wiinblad, vicedirektør og aktiechef i ATP, på dagens generalforsamling i Maersk.

Til gengæld har ATP ikke noget problem med at godkende den aktuelle vederlagsrapport for 2022. Her er forholdet mellem fast løn og bonus til topchefen mere inden for skiven, lyder vurderingen.

Her kunne den daværende topchef Søren Skou maksimalt opnå en bonus på tre gange den faste løn.

Søren Skou fik sidste år en samlet løn- og bonuspakke på 43,65 mio. kr. Heraf var den faste løn på 18 mio. kr., fremgår det af vederlagsrapporten. Den samlede bonus svarer til godt 1,4 gange den faste løn.

Hans efterfølger som topchef, schweiziske Vincent Clerc, blev sidste år samlet honoreret med 27,8 mio. kr. i løn og bonusser.

145 mio. kr. i løn og bonus

I alt fik ledelsen godt 145 mio. kr. i løn og bonus sidste år. Det er til seks personer inklusive Søren Skou og Morten Engelstoft, der er gået på pension. 

Det skete efter et rekordår, hvor Maersk landede et historisk stort overskud på 203 mia. kr.

Bestyrelsesformand Robert Mærsk Uggla fik i 2022 et formandshonorar på 3,3 mio. kr. 

Det er en halvering af honoraret i forhold til forgængeren, Jim Hagemann Snabe, som fik et honorar på syv mio. kr., som han og Maersk tidligere blev kritiseret for på grund af størrelsen fra bl.a. ATP.

Bestyrelsesformand Robert Mærsk Uggla siger til ATPs kritik om at bonus fremover skal fylde relativt mere i den samlede lønpakke til CEO: 

”Vi vil gerne se en tættere forbindelse mellem honorar og virksomhedens resultater, og derfor bevæger vi os hen imod en mindre andel af grundløn og større andel variabel aflønning. Det mener vi også er overensstemmelse med aktionærernes interesser.” 

Men ATP, som forvalter en formue på 678 mia. kr., er ikke alene om at være kritisk over for Maersks vederlagspolitik.

(Artiklen fortsætter under banneret)

konference-banner

Som omtalt mandag i ShippingWatch vil Norges største pensionselskab KLP i modsætning til ATP ikke godkende vederlagsrapporten for 2022 og stemmer derfor imod godkendelsen.

Det skyldes, at Maersk ifølge KLP fortsætter med at give direktionen bonus under overskriften Long-Term-Incentive (LTI). Det sker i form af tildelinger af såkaldte betingede aktier til ledelsen, ”men uden tilknyttede performance-kriterier,” påpeger KLP.

”Sådan en struktur vil også kunne betale sig, når virksomheden klarer sig dårligt. Dette er i strid med vores politik om, at sådanne incitamenter skal formes på en måde, der afstemmer aktionærernes interesser med ledelsens interesser,” skrev KLP til ShippingWatch.

Storaktionær har magten

Maersk-bestyrelsen kan dog formentlig tage den fremførte kritik og investorernes forslag ganske roligt. 

Mærsk-familiens holdingselskab A. P. Møller Holding kan stemme dagsordenen og anbefalingerne igennem, da holdingselskabet sidder på 51,45 pct. af aktiestemmerne og 41,51 pct. af aktiekapitalen i Maersk.

Det er også sket, da der har været opbakning til alle bestyrelsens forslag og med en opbakning på mere end 90 pct af stemmerne., oplyser Niels Kornerup, advokat og dirigent på generalforsamlingen. 

98 pct. af den stemmeberettigede aktiekapital - efter fradrag af de aktier selskabet selv ejer - var til stede på generalforsamlingen.

ATP, som har solgt ud af Maersk-aktien gennem 2022, sad ved udgangen af 2022 på 0,36 pct. af aktiekapitalen og 0,40 pct. af aktiestemmerne. Det svarer til en værdi på godt en mia. kr. 

Ved indgangen til 2022 havde ATP til sammenligning Maersk-aktier for 4,7 mia. kr. og ejede 1,08 pct. af aktiekapitalen (0,89 pct. af aktiestemmerne).

KLP ejer til sammenligning blot 0,05 pct. af aktierne i Maersk-koncernen. 

(Artiklen er opdateret den 28. marts 2023 klokken 16.08 med kommentar fra Robert Mærsk Uggla)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også