ShippingWatch

Norske byer gør klar til kinesisk silkevej i Arktis

To byer i det nordlige Norge er begge ved at gøre klar til den nye kinesiske silkevej, som efter planen skal gå nord om Arktis. En lokal leder vurderer, at byen Kirkenes kan blive en norsk pendant til Rotterdam.

Foto: Marinvest

Flere nordnorske byer håber på at kunne profitere af den nye kinesiske silkevej, som efter planen skal gå nord om Arktis.

Fredag fremlagde Kina en ny strategi for Arktis, hvori det fremgik, at man vil føre silkevej nord om Rusland, hvor nordøst-passagen forventes at være isfri i længere perioder på grund af klimaforandringerne.

Derfor opfordrer de kinesiske myndigheder, at lande langs den arktiske kyst bygger infrastruktur, som kan facilitere den nye silkevej.

Allerede nu kæmper to norske byer for at få en bid af kagen. Det norske medie E24 skriver, at byerne Kirkenes og Tromsø begge forsøger at blive endestationen for en finsk jernbane, som skal fragte kinesiske containere fra den arktiske kyst til resten af Europa.

I det nordlige Norge ser man et stort potentiale i at blive et knudepunkt i den nye silkevej. Sør-Varanger Utvikling har fremlagt en rapport, hvor man vurderer, at 10 pct. af containertrafikken fra Nordøstasien til Nordeuropa fremover vil kunne gå igennem Kirkenes.

"Kinas nye Arktis-strategi er virkelig gode nyheder. Det betyder, at den kinesiske stat nu bakker om op visionerne, vi har hørt om, og at der er hold i vores nye rapport. En jernbane kan utvivlsomt gøre Kirkenes til et slags Rotterdam i Arktis," siger leder Kenneth Stålsett til E24.

Nu vil Kina føre Silkevejen nord om Rusland 

EU tryktester IMO's åbning for olieforbud i Arktis

Greenpeace taber sag om olie mod den norske stat

 

Mere fra ShippingWatch

ECSA kræver flere tiltag til bekæmpelse af pirater i Guineabugten

Den danske fregat Esbern Snares ildkamp mod formodede pirater i Guineabugten kalder på yderligere fokus på sikkerheden i området, mener ECSA. Ifølge den danske forsvarsminister, Trine Bramsen, kom det som en overraskelse, at formodede pirater ville gå til angreb på krigsskibet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs