Medie: Maersk arbejder på bølge af børsnoteringer

Den nye energidivision i Maersk er for forskellig, og derfor kan man være på vej mod at børsnotere selskaberne hver for sig, skriver Berlingske.
Foto: /ritzau/CLAUS BONNERUP
Foto: /ritzau/CLAUS BONNERUP

Endnu før Maersks spritnye forretningsben, Maersk Energy, har fundet fodfæste efter opsplitningen af koncernens selskaber, så kan divisionen nu være på vej mod yderligere opdeling. Det oplyser unavngivne men 'centralt placerede' kilder til Berlingske.

Maersk Oil, Maersk Supply Service og Maersk Drilling, kan nemlig være på vej på børsen hver for sig.

"Selskaberne hænger ikke sammen, og der er ingen synergier, og der vil derfor blive fundet løsninger på dem enkeltvis. Det tegner til at blive børsnoteringer, men der kommer ikke en ny samlet gruppe af energiselskaber, hvor der også vil være en konglomeratrabat," siger en kilde til avisen.

Planerne om at oprette et Maersk Energy som en samlet energidivision blev meldt ud i september som en del af et større strategisk review. Det arbejde blev sat i gang, efter selskabet flere gange under den tidligere topchef Nils Smedegaard Andersen har meldt ud, at man ønskede at gøre op med netop konglomeratrabatten.

Ifølge Berlingske står det ikke klart, om de yderligere opsplitninger hele tiden har været planen med energidivisionen. Ser man dog på tidligere meldinger fra bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen så har han lagt vægt på, at forretningen var ganske forskelligartet.
"Maersk Oil, Drilling, Supply Service og Tankers har forskellige markedsvilkår, og derfor skal der også være forskellige løsninger til selskaberne. Vi mener ikke, at det er optimalt at skære hele vores olie- og olierelaterede forretning over en kam," sagde han på det pressemøde, som blev afholdt efter den nye strategipræsentation i september.

Samtidig har investorer efter fremlæggelsen ikke lagt skjul på, at de gerne så en yderligere opsplitning af selskabet.

Berlingske oplyser, at Mærsk-familien i tilfælde af selvstændige børsnoteringer af energiforretningen vil gå langt for at bevare store dele af aktierne og dermed sandsynligvis kontrol med selskaberne.

Strategiske mål

Topchef i energidivisionen, Claus V. Hemmingsen, har tidligere udlagt det strategiske arbejde som havende følgende hovedmål:

- Sikre en bred strategi for divisionen, der skal søge vækst og optimere værdien af de forskellige selskaber

- Fokusere Maersk Oil på færre geografier for at opnå stordriftsfordele

- Sikre strukturel fleksibilitet i Maersk Energy og afsøgning af muligheder inden for to år for nye typer af ejerskab, fusioner og jointventures

- De fire dele af Maersk Energy har ligget i den bedste fjerdedel sammenlignet med deres konkurrenter. Den position gør, at de kan drage fordel af det på sigt voksende oliemarked, og det skal udmønte sig i værdier på den korte bane-

- Alle fire selskaber i Maersk Energy skal driftsoptimere og reducere omkostninger og "på mellemlang sigt drage fordele af den stigende indtjening og muligheder for potentielle investeringer i Maersk Oil f.eks. i Johan Sverdrup-feltet"

Medie: Dong kan tjene op mod 24 mia på frasalg

Maersk Drilling i fyringsrunde i hovedsædet

Maersk Oil sælger ejerandel i britisk oliefelt

Ny CEO udpeget i Maersk Supply Service

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også