Goldman Sachs: Oliekartels produktionsmål er næppe højt nok

Stigende olieproduktion i Libyen, Nigeria og Irak er ifølge investeringsbanken Goldman Sachs med til at skabe usikkerhed om, hvorvidt aftalen mellem Opec og Rusland om at reducere olieproduktionen er tilstrækkeligt.
Foto: Tullow Oil
Foto: Tullow Oil
AF RITZAU FINANS

Oliekartellet Opec og Ruslands fælles mål om en reduktion af produktionen af olie er en gylden mulighed. Men det er formentlig ikke ambitiøse nok til at skabe balance på oliemarkedet. Sådan lyder vurderingen fra Goldman Sachs, skriver Investing.com.

Analysen kommer, efter at Opec, en sammenslutning af olieeksporterende lande med Saudi-Arabien i spidsen, på et uformelt møde i Algeriet sidste måned nåede til en foreløbig enighed om at begrænse olieproduktionen.

Samtidig har Ruslands præsident, Vladimir Putin, mandag udtrykt villighed til at samarbejde med Opec om at skære i olieproduktionen. Men det er langt fra alle Opec-lande, der er med på at mindske produktionen.

"En større produktion i Libyen, Nigeria og Irak mindsker oddsene for, at en sådan aftale vil genskabe balancen på oliemarkedet i 2017," skriver Goldman Sachs' analytikere i et notat ifølge Investing.com.

Saudi-Arabien har meldt ud, at aftalen vil blive forhandlet endeligt på plads på kartellets kommende formelle møde i Wien i slutningen af november. Men skulle aftalen ikke komme i hus, kan det ifølge Goldman Sachs sende olieprisen ned under 43 dollar tønden, idet der fortsat vil være et overudbud på verdensmarkedet.

Irak er største modstander

Frem mod Wien-mødet er Opec-repræsentanter i gang med at holde en hel række møder for at afklare detaljerne i aftalen, der blev indgået i Algeriet, og som er den første af sin art siden 2008.

"Som sædvanligt kan man ikke se bort fra risikoen for, at der opstår uenighed. Lige nu er Irak den mest højlydte modstander med planer om at øge produktionen næste år," skriver Goldman Sachs' analytikere.

Ifølge investeringsbanken er der samtidig en betydelig risiko for, at lande uden for Opec vil øge udbuddet, idet de - ifølge Goldman Sachs - planlægger at øge antallet af nye projekter med 40 pct. i 2017 sammenlignet med 2016.

Og selv hvis Opec-landene og Rusland bliver endeligt enige om nedskæringer, vil en stigning i olieprisen betyde, at det kan betale sig for amerikanske skiferproducenter at øge deres produktion.

En tønde Nordsøolie koster tirsdag morgen lige over 53 dollar.

Olieprisen balancerer på højeste niveau i et år 

World Energy Council: Behov for energi topper i 2030

Saudi-Arabien advarer imod at skære olieproduktionen for voldsomt

Ratedyk i produkttank mens mængden af råolie vokser markant  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også