Dansk olieproduktion står ved en skillevej

Der er enighed om, at det fortsat kan lade sig gøre at finde olie i den danske del af Nordsøen. Men der er brug for bedre rammevilkår, hvis det danske olieeventyr skal fortsætte, skriver Berlingske Business.
Foto: Maersk Oil, Pressefoto
Foto: Maersk Oil, Pressefoto

Det er 44 år siden Prins Henrik drejede på hanen og frigav den første olie fra Nordsøen, og i årene siden har den danske olieindustri pumpet olie og gas op af undergrunden, som har bidraget med 404 mia. kr. i skatteindtægter. Men nu står Nordsøen ved en skillevej. Der skal nemlig investeres, hvis det danske olieeventyr skal forsætte, og det er dyrt under de nuværende danske rammevilkår, mener olieselskaberne. Det skriver Berlingske Business.

Efter sommerferien ventes der nye forhandlinger om, men allerede nu står det klart, at der er brug for nye incitamenter fra den danske stat, hvis olien skal fortsætte med at flyde. 

”Vi kan roligt demontere den med, at vi er ved at producere den sidste olie, for der er mulighed for at producere mindst lige så meget, som vi har produceret de første fyrre år. Der er masser af olie dernede, som kan hives op. Men det er også teknisk og økonomisk meget mere krævende for selskaberne at gå efter disse mere marginale produktioner,” siger tidl. direktør i Nordsøfonden, Peter Helmer Steen til Berlingske Tidende.

Han bakkes op af oliehistorikeren Morten Hahn Pedersen, der vurderer, at olie fra den danske del af Nordsøen vil være et overstået kapitel om 10 år, hvis ikke der findes en ordentlig løsning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også