Her er Statoils tre energiscenarier frem mod 2040

Der skal udforskes og udvikles olie- og gasfelter i stor stil frem mod 2040, også selv om den grønne energisektor vokser hurtigt, fremgår det af Statoils forecast af energisektoren. Den norske kæmpe ser tre mulige scenarier for sig i en ny rapport. Se dem her.
Foto: PR-foto: Chevron
Foto: PR-foto: Chevron

Verden får brug for mere grøn energi frem mod 2040, mens der også vil være et stort behov for investeringer i udforskning og udvikling af ny olie- og gasproduktion, efterhånden som produktionen fra ældre kilder løber ud.

Det er hovedpointerne i en ny rapport fra Statoil, hvori det norske selskab opridser tre mulige scenarier for energiudviklingen frem mod 2040 på baggrund af blandt andet et skift mod grøn energi og klimamålene fra COP21 i Paris.

"Selv med en hurtig vækst inden for grøn energi, så vil efterspørgslen efter olie og gas kun være en smule mindre i 2040 end i dag. For at kompensere for den faldende produktion fra eksisterende felter er der brug for betydelige investeringer i ny olie- og gasproduktion, hvilket samlet set vil svare til 15-30 gange den nuværende produktion på norsk sokkel," skriver Statoils cheføkonom Eirik Wærness i rapporten.

Statoil har døbt de tre scenarier Reform, Renewal og Rivalry.

Det første scenarie tager direkte udgangspunkt i klimaaftalen fra Paris og antager, at energi- og klimapolitikken strammes betydeligt i de kommende år. Statoil vurderer dog her, at de forskellige landes tilsagn om bidrag til at nå klimamålene (såkaldte Nationally Determined Contributions, NDC)  langtfra er nok til at realisere ambitionen om at begrænse CO2-udslippet tilstrækkeligt til at holde den globale temperaturstigning på under to grader celsius.

"I Reform antages det, at de nuværende NDC har en stærk indflydelse på landenes energipolitik, fald i energiintensitet samt mix af energikilder ind i 2020'erne. Efterhånden som emissionsmål og politikker revideres hvert femte år fra 2020, jævnfør COP21-aftalen, forventes marginale stramninger i 2025 efterfulgt af mere markant stramning i 2030," skriver Statoil i rapporten.

Skibskredit: Grøn dagsorden presser tankmarkedet

Det mest ambitiøse scenarie ifølge Statoil er Renewal, der karakteriseres ved en overhaling af elektricitetssektoren, hvor sol- og vindenergi vil stå for op mod 40 pct. af den globale energiproduktion i 2040 mod blot fem pct. i dag. Her vil efterspørgslen olie og gas være noget lavere end det nuværende niveau.

"Det vil kræve en radikal og koordineret indsats og omdannelse af transport- og energisektoren, drevet af effektiviseringer, udvikling af teknologi, markeder, forbrugernes opførsel og ikke mindst politik," lyder det fra Eirik Wærness, der stiller spørgsmålstegn ved, om de kommende investeringer i olie, gas og grøn energi vil være tilstrækkelige til at imødekomme efterspørgslen.

Det tredje scenarie, Rivalry, tager udgangspunkt i den geopolitiske udvikling, hvor faktorer som stigende protektionisme i kølvandet på kriser og konflikter gør udviklingen langt mere volatil. Her er der mindre enighed og samarbejde om at nå fælles mål, og energi- og klimapolitik i forskellige regioner i verden kan bevæge sig i forskellige retninger.

"Rivalry-scenariet vil derfor være negativt for miljøet, økonomien og velfærden," skriver Statoil.

Find hele rapporten her.

Statoil betaler 400 mio kr for at slippe for Seadrill-rig

Her er de vigtigste pointer i skibskredittens markedsanalyse

Statoil sikrer sig kontrol med britisk gasfelt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også