ShippingWatch

Medie: Shell på vej ud af Nordsøen

En af de helt store aktører på dansk sokkel vil skære sin tilstedeværelse i Nordsøen ned til et minimum efter BG-opkøb, skriver avis. Nyt selskab kunne tage over.

Foto: Alastair Grant/AP/Polfoto

Shell er i gang med at sælge aktiver for 30 mia. dollar (200 mia. kr.) efter sidste års køb af BG for 35 mia. pund (332 mia. kr.). Det britisk/hollandske olieselskab har dog ikke officielt udpeget de felter, det vil afhænde, men ifølge engelske Sunday Times kigges der ikke mindst mod Nordsøen. Selskabet selv bekræfter, at nordsøsalg er under overvejelse.

"En gennemgang af samtlige aktiver, inklusiv de i Nordsøen, er undervejs som led i vores forpligtelse til aktivsalget på 30 mia. dollar," siger en pressetalsmand fra Shell til Financial Times.

Ifølge Sunday Times skulle der ikke være tale om en fuld tilbagetrækning i Nordsøen men dog en tilbagerulning til et minimum. Kilder siger til avisen, at Bank of America Merrill Lynch, der skulle være hyret til at varetage processen, allerede har afholdt indledende samtaler med potentielle købere.

Neptune kigger på Nordsøen

En af disse skulle angiveligt være Neptune Oil & Gas, olieselskabet der sidste år blev dannet af den tidligere Centrica-topchef Sam Laidlaw. Neptune konstaterer, at Shells aktiver i Nordsøen er blandt de områder, selskabet er i gang med at kigge nærmere på, mens Shell afviser at kommentere på den mulige køber.

Herhjemme føltes Shells dalende interesse i det hav, som topchef Bert van Beurden tidligere har kaldt et "gammelt og modent", muligvis allerede i sidste måned. Her kom det frem, at Shell sammen med Maersk havde takket nej til fire licenser, de sammen havde ansøgt om, i den forsinkede syvende udbudsrunde.

Shell og Mærsk opgiver dansk oliejagt

Årsagen var angiveligt, at Shell ikke ville acceptere myndighedernes krav om en øget garantistillelse, hvorpå Maersk ikke ville stå alene tilbage med investeringen.

Ikke første besked om afsked

Det er imidlertid ikke første gang, at der meldes om snarlig Shell-afsked med Nordsøen. Allerede i begyndelsen af 2014, da Bert van Beurden tiltrådte, forlød det, at Nordsøen var et område under aftrapning.

Shell er med sin andel på 36,8 pct. af Dansk Undergrunds Consortium (DUC) den største medejer af jointventuret på den danske del af Nordsøen, der står for langt den største del af produktionen. Omkring fem pct. af Shells samlede globale olieproduktion kommer fra den danske sokkel.

Ny milliardnedskrivning i Nordsøen truer Dong-partner

Mange olieselskaber i fare for kollaps

Maersk Drilling afskediger 70 fra rigge i Norge

 

Forsiden lige nu

Siem Offshore nedtoner håb om bedre marked i 2018

Det norske offshorerederi Siem Offshore fik et større underskud i 2017 end året forinden med et tab på 185 mio. dollars efter stor nedskrivning på skibe. Lave rater vil fortsætte ind i 2018, lyder forventningen.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere