Dong skruer op for handel med flydende gas

Det danske energiselskab Dong følger i sporene på en række konkurrenter og satser på øget LNG-handel med ansættelse af to nye tradere.
AF THOMAS BO CHRISTENSEN, ENERGIWATCH

Dong Energy ekspanderer, når det gælder handlen med flydende gas - såkaldt LNG.

Bloomberg skriver, at selskabet nu ansætter to nye LNG-tradere til sit kontor i London.

Det er en fordobling af det nuværende antal og skal ses som led i et øget fokus på området, oplyser Karsten Plauborg, LNG-chef hos Dong, til nyhedsbureauet.

I alt har Dong ni ansatte inden for handel med LNG, som også foregår ud fra selskabets danske kontorer.

Forventer stort marked

Med udvidelsen følger danskerne i sporene fra andre energi- og tradingselskaber som RWE, Gunvor Group og Glencore, som alle har åbnet eller udvidet deres handelsaktiviteter inden for flydende gas i den seneste tid, skriver Bloomberg.

Baggrunden er en generel forventning om, at det globale marked LNG-marked i de kommende år vil vokse markant.

Det skal ikke mindst ses i lyset af den store skifergasproduktion i USA. Her forventes en pæn portion at blive skibet til Europa ligesom LNG-sendinger fra Australien og Mellemøsten, og faktisk lancerede EU for nylig en strategi om netop at øge LNG-importen, så man kan vriste sig fri af afhængigheden af russisk gas.

Dong selv forventer, at den globale LNG-produktion vil stige med 146 mio. tons om året frem til 2020, hvilket svarer til omkring halvdelen af den nuværende produktion.

Hollandsk kapacitet hjælper

Det danske energiselskabs øgede fokus på handel med flydende naturgas skal også ses i forhold til, at Dong fortsat har kapacitetsadgang til en stor LNG-terminal i Rotterdam - den såkaldte GATE-terminal. Danskerne var oprindeligt en del af terminalens ejerkreds, men Dong solgte tilbage i juli 2013 sin andel, efter at selskabet havde tabt flere hundrede millioner kroner på eventyret i Holland som følge af det pressede europæiske gasmarked for år tilbage.

Ikke desto mindre beholdte Dong adgangen til en fjerdedel af terminalens lagerkapacitet, ligesom man fastholdt en aftale med det spanske energiselskab Iberdrola om leverancer af ca. 1 mia. kubikmeter flydende naturgas årligt til det danske energiselskab.

Til Bloomberg fortæller Karsten Plauborg fra Dong, at GATE derfor danner grundlag for selskabets øgede handelsfokus på området og nævner smtidig, at man også har planer om at gå ind på det amerikanske LNG-marked, og at man allerede har lavet sine første handler i Sydamerika.

EU-Kommissionen vil have naturgas sejlet ind fra USA

Alfa Laval placerer stort LNG-testcenter i Danmark 

Rotterdam Havn giver rabat til LNG-optankning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også