ShippingWatch

Revisor: Norsk olieservice vil miste 80 milliarder i omsætning

Det store revisorfirma Ernst & Young har på baggrund af historiske regnskaber for 1113 olieserviceselskaber konkluderet, at den lave oliepris i 2016 vil skære 80 milliarder norske kroner af omsætningen hos de norske olieserviceselskaber.

I løbet af 2016 vil der forsvinde 80 milliarder kroner fra toplinjen i norske olieserviceselskaber sammenlignet med 2015, vurderer revisorhuset Ernst & Young på baggrund af en gennemgang af branchens historiske regnskaber.

Det skriver Dagens Næringsliv.

I forhold til rekordåret 2014, er det en reduktion på godt en fjerdedel af omsætningen, og branchens omsætning forventes at lande på 382 milliarder norske kroner. Det konkluderer Ernst & Young på basis af en undersøgelse, revisorhuset har lavet af olieservicesektoren i Norge. Undersøgelsen er baseret på en detaljeret gennemgang af historiske regnskabstal frem til og med 2014. På baggrund af regnskaber, informationer om ordresituationer og anden tilgængelig information har revisorerne anslået selskabernes omsætning og resultater for 2015 og 2016.

Især selskaber, hvor mere end halvdelen af omsætningen stammer fra olie- og gassektoren, er med i undersøgelsen.

Bunden er endnu ikke nået

De 80 milliarder er et symptom på, at det stadig kan blive værre i sektoren, der betjener offshorebranchen, som i øjeblikket oplever en historisk lav oliepris og deraf svigtende investeringer.

"Vores undersøgelser viser, at bunden ikke er nået. Men anslagene for 2016 er mere usikre end nogensinde," siger partner i Ernst & Young Espen Norheim til Dagens Næringsliv.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Selvom 2015 allerede har budt på de første konkurser og lukninger i offshorebranchen, havde norske virksomheder i 2015 hjælp at hente på valutafronten. Den svage norske krone betød en ekstra omsætning på 40 milliarder norske kroner, der fik den samlede omsætning i branchen op på anslåede 460 milliarder norske kroner.

"Således ser vi, at den norske olieserviceindustri har omsat for cirka 420 milliarder norske kroner uden hjælp fra den svage kronekursudvikling i 2015," siger Espen Norheim og tilføjer, at man for 2016 regner med meget mindre hjælp fra kronesvækkelsen.

Eksport bliver ramt håredere i 2016

Undersøgelsen viser endvidere, at alle segmenter inden for olieservicesektoren rammes af det kraftige prisfald i olien, som er gået fra 115 dollars i sommeren 2014 til dagsprisen omkring de 30 dollars tønden. Men særligt dem, der sender ydelser ud af landet, må påregne sværere vilkår.

"I 2016 vil de selskaber, som har en stor eksportandel blive ramt hårdere end andre. Det gælder for eksempel rigudstyrsleverandører og selskaber, som leverer udstyr til seismiske- og offshore-serviceskibe. Fra 2015 til 2016 vil eksportomsætningen falde med 31 procent, fra 175 milliarder kroner til 121 milliarder kroner," siger kollegaen Ove Hetland.

Ingen af de to revisorer på rapporten har et bud på, hvornår situationen vender, men kapacitetsopbygningen i branchen vil gå langsommere end besparelserne under nedturen, påpeger revisorerne.

Og besparelser kommer der flere af i 2016, siger Espen Norheim.

"I 2016 vil mange ressourcer blive brugt til at skære i omkostningerne. Og det vil gå ud over de ansatte i selskaberne."

Advokater: Olieindustrien risikerer zombie-fænomen

Norsk olieselskab får annulleret ordrer for 1 mia dollars

2015 sætter rekord i konkursramte olieselskaber i USA

Forsiden lige nu

Maersk går med som investor i ny digital handelsplatform

Maersk Line har investeret i den digtale platform NYSHEX for containerrederier, hvor en række konkurrenter i forvejen er investorer. "Endnu et eksempel på vores bestræbelse på at være en nøglespiller i industrien digitale transformation," lyder det fra Maersk Line.

Bunker Holding køber hollandsk leverandør

Bunker Holding har gennem sit joint venture Kaeline Group købt den hollandske bunkerleverandør SBI. Selskaberne ønsker ikke at sætte pris på opkøbet, hvor forhandlingerne gik i gang for omkring et halvt år siden.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere