Clarksons Platou: Olie til 40 dollars lukker Nordsø-felter

De små platforme i Nordsøen, der alligevel har få år tilbage, kan se frem til at blive lukket før tid, hvis olieprisen holder sig omkring de 40 dollar, vurderer Clarksons Platou-analytiker i et interview med ShippingWatch.
Foto: Bard
Foto: Bard

Det kan blive de små felter i Nordsøen og på UK-sokkel med break-even på omkring de 70 dollars per tønde, og som er langt henne i deres livscyklus, der først bliver taget ud af drift, hvis olieprisen holder sig på et lavt niveau. Det siger Head of Offshore Research i Clarksons Platou Erik Tønne i et interview med ShippingWatch.

"Med eksisterende felter vil vi med en oliepris lavere end 40 dollars se accelerated shutdown på marginalfelter. Det vil sige, at der i blandt andet i Nordsøen og på især britisk sokkel, hvor der er mange små produktionsenheder, som først er profitable ved oliepriser på måske 70-80 dollars, vil blive lukket platforme ned hurtigere end ventet."

Selvom de mindste felter bliver lukket ned, og de mere rentable felter efterfølgende umiddelbart kan forbedre den samlede lønsomhed, slutter det dog ikke med det.

"Der vil komme en knock-on effekt, da de små platforme er en del af infrastrukturen til de større felter. De resterende felter og platforme vil så komme til at bære de øgede omkostninger til infrastruktur, som igen presser break-even for de felter," siger Erik Tønne til ShippingWatch.

Chevron skærer stort i næste års investeringer 

Udover ovennævnte platformslukninger, vil  lav oliepris også betyde noget nær et anlægsstop for nye felter.

"Ved 40 dollars, så vil olieselskaber ikke lave mange investeringer i new developments. De vil ikke sanktionere nye projekter på kort sigt, eftersom mange projekter har break-even på over 40 dollars. Det så vi i 2015 og det vil vi også få at se i 2016," siger Erik Tønne og tilføjer, at det er svært at forsvare over for investorer, at man investerer i et marked, der allerede er præget af overudbud af olie.

Olieserviceselskaber presses af lavere investeringer

Flere olieserviceselskaber vil i løbet af 2016 og 2017 stifte bekendtskab med nedskrivninger og gældsproblemer, når investeringerne i olieservice og support falder yderligere i det kommende år, vurderer Erik Tønne.

"Selvom der allerede er skåret ned i olieinvesteringerne, vil der blive reduceret yderligere i 2016 i forhold til 2015-niveauet. Vores foreløbige indikationer tyder på et fald på yderligere 5-15 procent. Vi så onsdag, at Chevron annoncerede en reduktion for 2016 på 25 procent i investeringene - det er aggressivt og lidt specielt, fordi Chevron har store løbende projekter, som er så tæt på at være færdige, at deres anlægsinvesteringer er på vej ned. Men vi vil komme til at se yderligere nedskæringer på tværs af branchen" siger han og tilføjer, at det går ud over resten af værdikæden: Underleverandørerne, der leverer ekspertise, mandskab og materiel.

"Drilling, subsea og offshore support activity vil blive ramt," tilføjer han og nævner, at det især er olieserviceselskaber med høj finansiel gearing og lav kontraktdækning, bliver stærkt pressede.

Som et billede på balancen mellem udbud og efterspørgsel, tilføjer han, at hele olieservice-sektoren globalt er gearet til ubesværet at kunne betjene 40-50 projekter om året, og at analyser vurderer, at der i 2016 kommer cirka 10 projekter på verdensplan.

Investeringer i ny olie må falde yderligere

Han peger endvidere på, at udgifterne til nye olieprojekter, Exploration and production, (E&P) plejer at følges med olieprisen. Da olieprisen er faldet fra over 100 til 40 dollars, og investeringer (E&P) kun er faldet med 25 procent i samme periode, vil vi se flere udmeldinger om fald og som konsekvens, flere pressede olieserviceselskaber.

Mange rigge har i en periode arbejdet på ældre kontrakter (back-log), der er indgået under en høj oliepris, med dagsrater på mellem 400.000 til 500.000 dollars om dagen, selv efter at olieprisen begyndte sit fald. Efterhånden kommer de ud af de kontrakter og vil kun kunne få nye kontrakter omkring 200.000-250.000 dollars om dagen med den nuværende oliepris, vurderer han. Accepterer olieserviceselskaberne ikke den rate, er der ikke anden mulighed end at lægge riggene op, påpeger han. Dermed mister selskaberne indtjening og pengestrøm.

Norsk offshoreselskab på randen af konkurs  

"Din omsætning falder. Det sker i stigende grad for dem, der har kørt for drillers subsea operators, at de har reduceret indtjeningen. Og er gældsniveauet ikke kommet ned, så bliver det en stressende position at sidde i."

Stigende oliepris i 2016

Clarksons Platou regner med, at forholdet mellem det fysiske udbud af olie vil matche den fysiske efterspørgsel på olie i andet halvår af 2016.

"Vi ved ikke hvornår, men udbud og efterspørgsel vil matche i løbet af anden halvdel af 2016," siger han og forventer, at de finansielle markeder derefter vil reagere på udligningen med en stigende oliepris til følge.

"Personligt tror jeg, prisen vil stige, men i hvor høj grad og i hvilket omfang ved jeg ikke," siger han.

Norsk offshoreselskab på randen af konkurs  

Chevron skærer stort i næste års investeringer 

Olien holder sig tæt på seks års lavpunkt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også