Olieboringer i Arktis deler Clinton og Obama

Mens Barack Obama har givet grønt lys til Arktis-boringer, mener Hillary Clinton, at beslutningen er risikabel.
Foto: Charlie Neibergall
Foto: Charlie Neibergall
AF RITZAU/REUTERS

Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton lægger tirsdag afstand til præsident Barack Obama i spørgsmålet om, hvorvidt olieboringer i Arktis er en god idé.

Mandag gav Obamas regering en endelig godkendelse til Shell om at fortsætte boringer i området nord for Alaska, men den beslutning bakker præsidentens tidligere udenrigsminister tilsyneladende ikke op om.

"Arktis er en unik skat. Set i lyset af det, vi ved, er det ikke værd at løbe risikoen ved boringer," skriver Hillary Clinton på Twitter.

Udmeldingen anses for et af de mest markante brud med linjen lagt af præsident Obama fra Clintons side i klimaspørgsmålet.

Ifølge Reuters tyder det på et forsøg på at tilfredsstille den grønne fløj i Det Demokratiske Parti i håb om at få dennes støtte til at blive nomineret til Demokraternes præsidentkandidat til valget i 2016.

Hillary Clinton har tidligere sagt, at hvis hun bliver præsident, vil hun arbejde for at udfase udvindingen af fossile brændstoffer.

Hun har dog været omhyggelig med ikke at kommentere, om hun vil støtte den omstridte olierørledning Keystone XL forud for en ventet afgørelse fra præsident Barack Obama.

Hillary Clintons udfordrer til præsidentkandidaturet Bernie Sanders har klart meldt ud, at han er imod Keystone-projektet.

Yderligere er han blandt en gruppe senatorer, der har sendt et brev til Obama-regeringen, hvor de understreger, at de er modstandere af olieboringer i Arktis.

Shell har fået lov til at fortsætte sine boringer, selvom selskabet har haft en række uheld i forbindelse med sit Arktis-projekt.

Miljøforkæmpere har kritiseret boringerne i Arktis, fordi det vil gå ud over hvalrosser, hvaler og isbjørne i en region, der ifølge forskere allerede er skrøbelig over for klimaforandringer.

Den amerikanske regering anslår, at Arktis gemmer på 20 procent af verdens uopdagede olie- og gasreserver, hvilket gør området eftertragtet.

Shell får grønt lys til at pumpe olie op i Arktis 

Shell får både ja og nej i Arktis 

Danske rederiers interesse for Arktis er stilnet af 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også