Styrtdyk i Nordsøens olieproduktion

Olieproduktionen i Nordsøen er i frit fald, og olieselskaberne tøver med nye investeringer. Det kan koste statskassen mange milliarder i tabte indtægter.
Foto: conocophilips
Foto: conocophilips
AF MORTEN JOHNSEN

Nordsøens status som et af statens helt store guldæg er i alvorlig fare.

Olieproduktionen fra de modne felter i den danske del af Nordsøen er nemlig stærkt nedadgående, ligesom flere af de globale oliegiganter har lagt området på is som følge af stærkt faldende oliepriser og en ændring af afgiftsystemet for godt to år siden.

Alene for Maersks vedkommende forventer storbanken Nordea, at selskabets produktion vil blive mere end halveret fra 60.000 tønder om dagen sidste år til godt 28.000 i 2024, hvilket vil koste staten mange milliarder i tabte indtægter.

I 2013 betalte den danske virksomhed sammen med sine to partnere i Nordsøen Chevron og Shell hele 16 mia. kr. i skatter- og afgifter, men det beløb vil ifølge flere analytikere falde markant de kommende år, så staten dermed i værste fald går glip af op imod 8 mia. kr.

Samtidig har den britiske regering netop vedtaget en ændring af hele afgiftsystemet og reelt sænket skatten på olie med ti procent for at tiltrække flere olieinvesteringer i forsøget på at lokke de store olieselskaber til at investere her frem for eksempelvis i de danske farvande.

"Det er klart, at statens indtægter fra Nordsøen vil falde markant i takt med den lavere produktion. Med den nuværende oliepris og de omkostninger, der er forbundet med at trække olie op, vil mange olieselskaber sandsynligvis også kigge andre steder hen, når der skal investeres i nye felter,"  lyder det fra analytiker Stig Frederiksen fra Nordea.

Hos den svenske investeringsbank SEB understreger Maersk-analytiker Lars Heindorff, at man forventer et årligt fald i Maersks produktion i Nordsøen på 5-10 procent de kommende år. Samtidig forventer han, at Maersk vil fravælge den danske del af Nordsøen, når der fremover skal investeres i nye felter.

"Set i lyset af, at den britiske regering for kort tid siden har vedtaget en markant lempelse på skatter- og afgifter i den britiske del af Nordsøen, er det vores forventning, at Maersk Oil sandsynligvis vil investere her," siger han.

Hos Maersk Oil understreger landechef i Danmark Martin Rune Pedersen, at man i høj grad ser positivt på mulighederne i den engelske del af Nordsøen.

"Det er klart, at UK er blevet mere konkurrencedygtig og har skabt større tillid til at investere der fremadrettet. Det er især velkomment i en tid, hvor olieprisen er under pres, da det i forvejen påvirker investeringsklimaet i oliebranchen," siger han.

Maersk Oil skal afskedige 200 ansatte 

Olieselskaber gennemgår leverandører med tættekam 

Norske olieansatte: Besparelser koster på sikkerheden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også