Rekordbøde til oliegigant for ulovlig eksport til Iran og Sudan

Amerikanske Schlumberger skal hoste op med halvanden milliard kroner, fordi selskabet i en årrække eksporterede olieudstyr til Iran og Sudan, selv om de står USA's sanktionsliste.
Foto: Vahid Salemi/AP/POLFOTO
Foto: Vahid Salemi/AP/POLFOTO
AF THOMAS BO CHRISTENSEN, ENERGIWATCH

Det kan betale sig at adlyde den amerikanske regering, når det gælder, hvem man må handle med, og hvem man ikke må. Det kan i hvert fald blive en dyr fornøjelse, hvis man lader være og bliver opdaget. Det kan verdens største olieservicefirma - amerikanske Schlumberger - skrive under på.

Selskabet har netop modtaget en rekordstor bøde for i perioden 2004-2010 at have eksporteret boreudstyr til Iran og Sudan. Landene har i to årtier af forskellige politiske årsager været på USA's sanktionsliste over stater, som der ikke måtte gøres forretninger med.

I alt skal Schlumberger betale 232,7 mio. dollar - ca. 1,57 mia. kr. - til den amerikanske stat.

Bøden fordeler sig på 77,6 mio. dollar for den fortjeneste, selskabet har haft på handlen, mens de 155,1 mio. dollar er den rene strafferetslige bøde, og som er den største nogensinde for at have overtrådt handelssanktioner, skriver Wall Street Journal.

Brugte koder

Sagen har været undervejs i syv år, og spørgsmålet har bl.a. drejet sig, hvorvidt handlen reelt set var ulovlig. For selv om Schlumberger har hovedkvarter i Houston, Texas, er selskabet registreret i Caribien, hvorfor eksporten som udgangspunkt ikke ville være i strid med sanktionerne.

Schlumberger kunne derfor godt eksportere olieudstyr, så længe udstyret ikke var produceret i USA og involverede amerikanske ansatte.

Morgan Stanley: Iran-aftale kan sende tankrater på himmelflugt  

Men her fandt myndighederne under efterforskningen af sagen frem til, at nogle af leverancerne til Iran og Sudan involverede ansatte på selskabets kontor i Sugar Land, Texas, ligesom de iranske og sudanske kunder brugte amerikanske ansatte til teknisk support.

Desuden kom det frem, at ansatte i Schlumberger havde snydt i selskabets interne dokumenter ved at bruge kodenavne for de forbudte lande - Iran blev til "den nordlige golf" og Sudan til "det sydlige Ægypten".

Bøden kommer på et skidt tidspunkt for Schlumberger, som i de seneste seks måneder har kunnet se aktiekursen falde 20 pct., i takt med at oliemarkedet er dykket. Efter et regnskab for fjerde kvartal af 2014, hvor overskuddet faldt 82 pct., meldte selskabet ud, at man ville afskedige 9.000 ansatte.

Schlumberger har siden standset sine aktiviteter i Iran og Sudan.

EU skriver 40 iranske rederier på sanktionsliste 

Massefyringer i olieindustrien vokser dag for dag

Olieserviceselskab i kæmpe nedskrivning 

Norsk oliechef får årsløn barberet ned til 100 mio kr 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også