Petoro pressede Sverdrup-aftale til det sidste

Det ser ud til, at Petoros utilfredshed med fordelingen af Johan Sverdrup oliefeltet blev ændret i sidste øjeblik. Ifølge norske medier viser en svarskrivelse fra Norges energiminister Tord Lien, at Petoro blev presset på plads til enighed (Artikel og overskrift ændret)
Foto: Statoil
Foto: Statoil

(I første udgave af artiklen stod der fejlagtigt, at der er enighed mellem partnerne om fordelingen af  værdierne i Johan Sverdrup. Det er ikke tilfældet. Det Norske Olieselskab er fortsat ikke enig med de øvrige partnere om fordelingen af oliefeltet.)

Petoros utilfredshed med, hvordan værdierne i Johan Sverdrup feltet skulle gøres op, har tilsyneladende ikke stukket dybere, end at der samme dag, som selskabet ytrede sin kritik, blev fundet en løsning.

Den norske avis Dagens Næringsliv skriver i alt fald, at landets olie- og energiminister Tord Lien har sendt en svarskrivelse til en række repræsentanter i det norske Storting, som tyder på, at Petoro skiftede holdning i sidste øjeblik.

Af skrivelsen skulle det fremgå, at Petoro dagen før indleveringen af projektet, den 13. februar, angiveligt skulle være vendt rundt på en tallerken og have accepeteret den fordeling, man havde arbejdet med, og som giver Statoil mest af projektet med 40 procent og Maersk Oil mindst med 8,12 procent.

Norske politikere undrer sig over, hvad der har gjort udslaget, og hvilke oplysninger, der er givet til Petoro, som mente selskabet manglede informationer for at kunne skrive under på udviklingsaftalen, som de andre selskaber havde gjort. Derfor skal aftalen nu vurderes af norske embedsmænd.

"Hvilke vurderinger Petoro har gjort sig , er ikke en sag mellem Stortinget og statsrådet. Men man kan undre sig over, hvorfor Petoro vendte rundt, og hvilke forsikringer selskabet eventuelt fik fra Statoil," siger Terje Lien Aasland (AP).

Det siger brevet ifølge avisen ikke noget om, men det fortæller om et hektisk forløb i dagene op til præsentationen af projektet, der er blevet en varm politisk sag i Norge, som hungrer efter nye energiinvesteringer til sin olieindustri. Det var bl.a. efter politisk pres, at Statoil skulle fremlægge et kompromisforslag på vegne af de fem deltagende energivirksomheder, som de hver især skulle svare ja eller nej til i en lukket kuvert senest den 12 om aftenen.

Der mangler dog stadig en endelig løsning, idet Det Norske Olieselskab ikke er tilfreds med fordelingen, som det lød i en pressemeddelelse udsendt på dagen:

"Det norske Oljeselskap er ikke nået til enighed med de øvrige partnere om fordeling af ejerandelene i forbindelse med sammenlægningen af lisenserne. De øvrige partnere i feltet har derfor bedt Olje- og energidepartementet om at fastsætte den endelige fordeling af forekomsterne i Johan Sverdrup. For Det norske har det hele tiden været et afgørende princip, at ejerandelene i Johan Sverdrup skal fordeles baseret på en kombination af volumen og værdi. Når det ikke var muligt at nå til enighed med partnerskabet om dette, kan vi heller ikke underskrive en aftale," skrev selskabet.

Norske oliehjerner regner på Sverdrup-fordeling

Statoil har svært ved at finde partnere

 WoodMackenzie: Johan Sverdrup er 11 mia USD værd

Maersk chef: "Detaljerne er gået vores vej"

To milliarder kroner skiller Sverdrup-parterne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også