Statoil udskyder to af de største oliefelter

Den lave oliepris rammer nu to af de felter, der var store forhåbninger til i Nordsøen og Barentshavet. "Det er vigtigt, at vi finder en sund og robust udviklingsplan," lyder det fra Statoil, der har udskudt udviklingsplanerne for Johan Castberg og Snorre 2040.
Foto: Kjetil Alsvik - Statoil
Foto: Kjetil Alsvik - Statoil

Den rekordlave oliepris går nu ud over to af de helt store oliefelter i den norske del af Nordsøen og i Barentshavet, som de sultne leverandør-virksomheder ellers havde store forhåbninger til.

Det er dels Johan Castberg feltet, som forventes at kunne producere mellem 400 og 650 millioner tønder olie, som bliver sat på pause, fordi parterne har brug for mere tid til at finde en rentabel udviklingsplan, der kan holde til de lavere oliepriser. Og det er det endnu større Snorre 2040, som vurderes at indeholde 1,6 milliarder tønder olie, skriver Statoil, der er operatør på de to felter, i en meddelelse.

"Castberg og Snorre 2040 er to store og vigtige projekter i vores portefølje, og det er meget vigtigt, at vi finder en sund og robust udviklingsplan for dem," siger Ivar Aasheim, Statoils vice president på feltudvikling i Nordsøen.

Partnerskabet bag Johan Castberg i Barentshavet har valgt at udskyde udbygningen af feltet til anden halvdel af 2016 og forventer at træffe en investeringsbeslutning i 2017.

"Vi har gjort betydelige fremskridt i at reducere omkostningerne for Johan Castberg. Men de nuværende udfordringer i forhold til omkostninger og oliepris kræver, at vi bruger mere tid på at sikre, at vi får de fulde udbytte af de gennemførte foranstaltninger," siger Ivar Aasheim.

Det er ikke første gang, partnerskabet vælger at udskyde beslutninger vedrørende Johan Castberg. I sommeren 2014 meldte partnerne Statoil, Eni og Petoro ud, at man havde brug for mere tid til at færdiggøre den endelige konceptløsning for feltet. Allerede i februar i år gik rygterne om en udskydelse af udbygningen, som nu bekræftes.

I takt med olieprisfaldet er Johan Castberg flere gange blevet udpeget som et usikkert, da feltets break-even pris er meget høj. Anderledes ser det ud for et andet prestige-projekt Johan Sverdrup, som vurderes at kunne klare en oliepris på helt ned mod 30 USD per tønde.

2017 træffes beslutningerne

Hvad angår Snorre-feltet har partnerne bag, Statoil, Petoro, ExxonMobil, Idemnitsu, RWE Dea og Core Energy, valgt at udskyde den foreløbige beslutning til fjerde kvartal 2016. Feltet er kompliceret og kræver enorme investeringer for at kunne få fat på de mange ressourcer under havbunden.

"I flere år er systematisk arbejde med at finde den rigtige løsning for projektet blevet gjort. Konklusionen er, at der er brug for mere tid, så ejerne kan reducere investeringsomkostninger og forbedre forståelsen af reservoiret," skriver Statoil.

En endelig investeringsbeslutning vil ifølge den nye plan blive truffet i fjerde kvartal 2017 og produktionen begynde i 2022.

Olieprisfaldet kostede Statoil 30 mia kr i 2014

Maersks superfelt kan holde til ekstremt lav oliepris

Medie: Statoil vil udskyde Johan Castberg feltet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår