Noreco-formand: "Det er en meget uheldig situation"

Olieselskabet Noreco kæmper for overlevelse. To møder i marts afgør, om selskabet går konkurs, og om Dong Energy og Maersk Oil ender med at overtage selskabets danske aktiviteter - gratis. "Vi arbejder hårdt på en løsning," siger bestyrelsesformand Silje Christine Augustson.
AF THOMAS BO CHRISTENSEN, ENERGIWATCH

Der er tale om en på mange måder nervepirrende periode for norske Noreco. Det gældsplagede olieselskab, der har været presset af store nedskrivninger og senest kollapset i oliepriserne, kæmper på flere fronter for at holde selskabet i live lidt endnu.

Ledelsen arbejder på den ene side for at få opbakning til en ny restruktureringsplan med kreditorerne. Den første plan blev stemt ned, men går nummer to igennem, kan selskabet holde skruen i vandet, og kreditorerne kan få mest værdi ud af selskabet, inden det formentlig lukkes ned.

Samtidig arbejdes der særskilt på at finde en løsning for selskabets danske olieaktiviteter. Noreco er nemlig partner med både Dong Energy og Maersk Oil i en række danske felter i Nordsøen, men nordmændene betaler for øjeblikket ikke sine regninger til projekterne. Det har obligationsejerne nemlig afvist.

For at de skal stemme ja til det nye restruktureringsforslag, vil de nemlig have sikkerhed for, at omkostningerne til de danske aktiviteter og cash flowet herfra forbedres. Det forhold diskuteres sideløbende med restruktureringen, men betyder samtidig, at der ikke betales regninger i Danmark.

"Vi er i betalingsstandsning nu, og der er diskussion om, hvordan vi går videre," forklarer bestyrelsesformand Silje Christine Augustson i et interview med EnergiWatch.

Kan ikke betale

Silje Christine Augustson erkender, at det er en meget ærgerlig situation for det norske selskab og for relationen til de danske partnere, som der pågår samtaler med i disse dage.

"Det er en meget uheldig situation. Der er likviditet på moderselskabsniveau, men problemet er, at hvis vi havde betalt vores forpligtigelser til obligationsejerne, så ville der ikke være nogen penge tilbage. Så på den måde tilhører de penge, der er, obligationsejerne."

Dermed har ledelsen i selskabet ikke haft andet valg end at droppe betalingerne i Danmark, fortæller bestyrelsesformanden:

"Fordi vi ikke har været i stand til at indgå en aftale om en løsning med alle obligationsejere endnu, er vi nu nødt til at stoppe med at betale alle de største kreditorer. Ellers risikerer vi at behandle andre kreditorer unfair, hvis vi f.eks. betaler licenspartnere i Danmark," siger hun.

"Så indtil vi har stemt restruktureringsforslaget igennem d. 2. og 3. marts, hvilket vi håber sker, så bliver vi nødt til kun at foretage kritiske betalinger i Danmark. Det vil sige mindre beløb til at holde forretningen kørende så som betaling af forsikring, løn og husleje."

Ikke desto mindre betyder det, at Noreco ikke overholder sine aftalemæssige forpligtigelser - og det kan få konsekvenser.

Gratis overtagelse

Ifølge Silje Christine Augustson indeholder licensaftalerne i Danmark en 60 dage lang periode, hvor et selskab i betalingsstandsning har mulighed for at gøre skaden god igen. Den situation er Noreco i nu.

Men skulle redningsaktionen ikke lykkes, kan det betyde, at Dong Energy og Maersk Oil kan overtage Norecos licensdele - og det kvit og frit.

"Vi har stadig tid, og hvis vi kan stemme restruktureringsforslaget igennem, så vil vi være i stand til at indfri forpligtigelserne i Danmark, såfremt obligationsejerne måtte ønske det."

"Men hvis vi ikke finder en løsning inden for de 60 dage, så kan det muligvis blive udfaldet (med gratis overtagelse, red.). Men det vil, så vidt jeg ved, være første gang, at det er sket," siger hun og henviser til, at det desuden ikke er sikkert, at Dong Energy og Maersk Oil ønsker at overtage Norecos andele og de forpligtigelser, der følger med.

"På afgrundens rand"

Norecos overlevelseskamp har stået igennem længere tid og hænger især sammen med en skidt udvikling i det skotske Huntington-felt, hvor selskabet har taget enorme nedskrivninger.

Samtidig er krisen blevet accelereret af kollapset i oliepriserne, og selskabet med base i Stavanger måtte i efteråret meddele, at kassen snart var tom, og at Noreco ikke kunne betale afdrag og renter for 600 mio. norske kr. på en obligationsgæld, som stod til indfrielse i december.

Første forsøg på at finde en løsning med obligationsejerne kuldsejlede i januar, men nu har ledelsen altså strikket et nyt forslag sammen, som der altså skal stemmes om blandt obligationsejere og aktionærer på to møder d. 2. og 3. marts.

"Norecos situation er, at de står på afgrundens rand, hvis ikke løsningen går igennem. I så fald vil obligationsejerne formentlig gennemtvinge en konkurs og få det bedst mulige ud af det. Det vil være det sidste søm i Norecos kiste," som analytiker hos Arctic Securities, Henrik Madsen, sagde til EnergiWatch for nylig.

Restruktureringsforslaget går kort fortalt ud på at konvertere størstedelen af en obligationsgæld på 3,1 mia. norske kr. om til aktiekapital og sende 92 pct. af ejerskabet over på obligationsejernes hænder, således at de nuværende aktionærer står tilbage med otte pct.

Spørger man Silje Christine Augustson, er hun da også udmærket klar over situationens alvor, men hun håber, at det nye forslag bærer frugt.

Forsikringspenge vigtig motivation

"Vi har arbejdet hårdt sammen med obligationsejerne på en løsning, som bedst varetager alles interesser," siger hun.

"Ideen er, at obligationsejerne i stedet for at tage tabene nu vil drage nytte af de forhåbentlig bedre og mere stabile produktionsforhold i fremtiden ved Huntington og selvfølgelig også ved en mulig stigning i olieprisen. Desuden udgør det danske forsikringskrav en potentiel stor værdi for selskabet,” siger hun og henviser til en forsikringssag, der daterer sig tilbage til, da Noreco var medejer af Dong Energys store Siri-felt.

På grund af diverse uheld endte det som et mareridt for nordmændene, og Noreco kom ud af ejerskabet på 50 pct. i 2011, hvor det solgte andelen til Dong selv. Siden da har Noreco arbejdet på en forsikringssag ved de danske domstole med et erstatningsbeløb på to mia. norske kr., som selskabet mener, at man har til gode hos en række forsikringsselskaber.

De penge har mange af obligationsejerne haft i kikkerten, og netop udsigten til en gevinst herfra er ifølge analytiker Henrik Madsen fra Arctic Securities et af de mest attraktive elementer for investorerne til at holde liv i selskabet.

Kombineret med et mere spiseligt restruktureringsforslag for de fleste af obligationsejerne, forudser han, at der er god sandsynlighed for, at forslaget stemmes igennem på mødet d. 2. marts.

"Det nye forslag har fået opbakning fra de fleste af de store obligationsejere," forklarede han for nylig til EnergiWatch, "men omvendt er ingen rigtig glade."

 

Norecos danske aktiviteter:

- Cecilie - ejerskab på 61 pct. sammen med Dong Energy

- Nini - ejerskab på 30 pct. sammen med Dong Energy

- Maja -  ejerskab på 16 pct. sammen med Maersk Oil

- Lulita - ejerskab på 28,2 pct. sammen med Maersk Oil

- Ydere Lulita - ejerskab på 56,4 pct. sammen med Dong Energy

- Derudover har Noreco andele i felter i Norge og i Storbritannien - herunder 20 pct. af Huntington-feltet, hvor E.on er operatør.

Noreco i dødskamp - betaler ikke danske regninger

Dong-partner suspenderer sig selv fra børsen

Kriseramte Noreco skiller sig af med topchefen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også