Norges oliefond kan få sig en lang næse i år

For første gang nogensinde kan den ellers stenrige norske oliefond vokse med et rundt nul i år, vurderer Nordea, fordi det går væsentligt dårligere end normalt i landets offshore-sektor.

Normalt kan pungen næste ikke holde, når der hvert år skal lægges nye olie-millioner ned i de i forvejen mange norske olie-milliarder, der er ved at få landets oliefond til at revne i rigdom.

Men intet er som det plejer at være i Norge, hvor man nu for første gang i mange år taler om, at Oliefonden ikke kommer til at vokse i år, fordi afkastet fra den mægtige olieindustri simpelthen bliver for lille.

Nul-væksten vil dog kun bliver aktuel, lyder vurderingen hvis regeringen,  som den plejer at gøre, trækker penge ud til det norske samfund. Men hvis den gør det, og olieprisen bliver på samme lave niveau som nu, er det et realistisk scenarium, at fonden ikke bliver større i 2015, lyder det fra Steinar Juel i Nordea Markets i Oslo.

Han siger til Dagens Næringsliv, at den norske stats olieindtægter falder med 4,2 mia NOK, for hver tiende krone oliepriser er faldet under 650 NOK. Og i dag liggere prisen på omkring 49,50 USD svarende til 376 NOK.

"Groft sagt kan vi sige, at kontantstrømmen for oliesektoren i år vil falde fra 304 milliarder kroner, som var vurderingen i budgettet, til 180 milliarder kroner. I budgettet er der lagt op til, at vi skal bruge oliepenge for 164 milliarder kroner. Vi vil allerede i år komme i en situation, hvor det vi tager ud, nogenlunde svarer til det, som kommer ind. Så væksten i fonden vil være helt og holdent afhængig af afkastet," siger Steinar Juel til avisen.

Ifølge cheføkonomen kan Norge havne i en situation, hvor man må dræne fonden for penge i 2016, hvis det nuværende olieprisniveau fortsætter.

De fleste norske banker og mæglere forventer dog, at olieprisen vil stige igen, senest i andet halvår 2015.

Bank: Oliegiganter står til massiv tilbagegang

IEA: Lande uden for Opec vil skrue ned

Olien piner topledelsen i Maersk

Britisk olieindustri i knæ 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også