Her er break even for Maersks gigant-oliefelt

Hvornår begynder det at gøre ondt og slet ikke kunne betale sig for Maersk Oil, Statoil og Lundin at etablere det kolossale oliefelt Johan Sverdrup. Det ligger der nu flere bud på.
Foto: Helge Hansen - Statoil
Foto: Helge Hansen - Statoil

Mens olieprisen falder, og bliver ved med at falde som i dag ned til 83 dollar, begynder det at gøre ondt på industrien og de mange leverandører, der er afhængige af investeringerne. Den helt store game changer vil dog være, hvis prisen falder så meget, at de investeringer, der ligger i pipelinen de næste år, ganske enkelt bliver droppet, fordi de ikke længere kan betale sig. For hvis olieprisen er ekstrem lav, er det usikkert, om pengene kommer hjem igen.

Det, der er udset til at blive projektet, der kan ændre den pessimisme, der eksisterer lige nu i de danske og norske offshore-miljøer, er gigant-projektet Johan Sverdrup i Nordsøen, som Maersk Oil, Statoil og Lundin står bag. Næste år skal partnerne træffe den endelige beslutninger om, hvordan det store anlæg skal bygges, ligesom at det norske Storting skal give sit endelige OK til de miljømæssige konsekvenser.

Ifølge beregninger fra Pareto Securities, Handelsbanken Capital Markets og ABG Sundal Collier, der gengives i Dagens Næringsliv i dag, kan projektet stadig betale sig, også selvom prisen på olie falder endnu mere.

Sverdrup er i særklasse

"Vi anslår, at Johan Sverdrup er lønsomt selv med en oliepris på mellem 30 og 35 dollar per tønde. Det er meget enkelt at forklare hvorfor: Feltet har et så stort volumen, og har helt ekstremt gode brønd-egenskaber. Selv med den fordyrende elektrifisering fra land vil feltet være meget lønsomt," siger olieanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities til avisen.

Den omtalte elektrificering har været et stridspunkt i Norge mellem politikere og industrien, fordi den vil fordyre projektet. Elektrificeringen skal sænke udledningen af CO2 betragteligt.

Sammenlignet med andre store oliefelter på norsk sokkel er Johan Sverdrup i en helt unik position. Et andet felt i Barentshavet, Johan Castberg-projektet, har til sammenligning en break-even-pris på 60–85 dollar per tønde.

Handelsbanken Capital Markets har en break-even pris på 30 og ABG på 35 dollar.

Statoil venter gigant-indtjening på Johan Sverdrup

Statoils topchef trækker sig med øjeblikkelig virkning

Statoil-chef advarer mod kollektiv depression

Johan Sverdrup kan blive game changeren 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også