Nordea øjner norsk olietrussel

De faldende oliepriser truer olieproduktionen på lønsomheden, mens en bristet boble i Kina kan få alvorlige konsekvenser.
AF MAZ PLECHINGER

Siden juni er oliepriserne faldet med en foreløbig kulmination i tirsdags, hvor prisen nåede sit laveste niveau i 16 måneder. 100,36 USD tønden blev råolie handlet til. Over de seneste to dage er prisen igen blevet en smule højere, men det generelt dalende oliemarked er årsag til at være på vagt. I hvert fald for nordmænd.

Ifølge olieanalytiker hos Nordea Markets, Thina Saltvedt, skal olieprisen ikke langt ned under det nuværende niveau, før den norske olieproduktion ikke længere er lønsom, skriver Dagens Næringsliv. Men det kan sagtens gå langt mere galt.

Årsagen til de faldende oliepriser vurderes til at være et sammenfald mellem en styrkelse af dollaren over for euroen, vigende efterspørgsel fra det stadigt mere energiproducerende USA samt en faldende vækst i både eurozonen og i Kina. I august var væksten i den kinesiske produktionssektor den laveste i tre måneder, hvilket har udløst bekymringer omkring efterspørgslen efter olie.

Oliepris på 70-80 USD

Netop Kina udgør ifølge Thina Saltvedt den vel nok største risiko i markedet – i hvert fald på kort sigt. Kina forbruger aktuelt 11 pct. af verdens olieproduktion, og det er her, væksten i efterspørgsel ventes at være i fremtiden. Men den kinesiske økonomi skal fortsætte med at vokse med syv pct. over de kommende tre år, hvilket indebærer en kontrolleret nedgang, samt at kineserne får kontrol over landets høje kreditvækst. For der har været boblende tendenser, mener analytikeren.

Bag facaden: Maersk Oil ramt af realiteter 

“Sprænger en boble i Kina, kan olieprisen falle til mellem 70-80 USD tønden. Det ville være en stor trussel for norsk olieproduktion,” siger olieanalytikeren til Dagens Næringsliv.

Forventningerne fra Nordea Markeds er, at oliepriserne vil falde en smule i de kommende år. I den kvartalsprognose, der blev lagt frem onsdag, vurderes prisen dog ikke at komme under 100 USD tønden, men dale støt mod et niveau på 105 USD i 2016.

Prognoserne fra i år har dog ikke ramt helt præcist. Det skyldtes, at urolighederne i Irak og mellem Rusland og Ukraine fik priserne i andet kvartal til at sige mere end forventet, mens de i sommeren faldt overraskende meget på grund af den svagere efterspørgsel i USA.

Wintershall tror på Nordsøen 

Pres på indtjeningen tvinger olieselskaberne i banken 

"På tide at olieindustrien vågner op" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også