Sådan blev der manipuleret med oliepriserne

USA's myndigheder kunne have krævet et langt større bødeniveau i en af de mest spektakulære sager om manipulation med priser i oliemarkedet i selskaber ejet af norsk-cypriotiske John Fredriksen.
Foto: Tullow Oil
Foto: Tullow Oil

Sent mandag offentliggjorde U.S. District Court på Manhattan i New York dokumenter, der viste, hvordan flere oliehandlere i USA enten har manipuleret eller forsøgt at manipuleret med prisen på råolie. De involverede selskaber er ejet af den norsk-cypriotiske skibsreder og oliemagnat John Fredriksen.

Nu har tilsynet med råvarehandlen i USA og selskaberne indgået et forlig med en bøde på 13 mio. USD og dermed lukket sagerne, der blev åbnet i 2011 af Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Ifølge nyhedsbureauet Reuters et af de mest ambitiøse forsøg fra myndighedernes side på at slå ned på "spillet" i oliemarkederne på et tidspunkt, hvor oliepriserne var på himmelflugt, og og hvor USA's præsident Barack Obama forsøgte at berolige den amerikanske befolkning med, at olieprisens rekordhøje niveau ikke var et resultat af kunstig manipulation.

Få flere nyheder om shipping - få ShippingWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Store lagre

Ifølge CFTC opbyggede oliehandlere i selskaberne Arcadia Petroleum Ltd., Arcadia Energy SA og Parnon Energy tilbage i det tidlige 2008 - da olieprisen lå på et dengang rekordhøjt niveau på ca. 100 mio. USD per tønde - kort sagt store positioner i råolie og skabte dermed et indtryk i markedet af, at der var knaphed på olie.

Samtidig profiterede oliehandlerne på forretninger med finansielle kontrakter. De købte store mængder olie, som de lagde på lager, og mens lageret voksede og frygten for olieknaphed i markedet spredte sig, steg prisforskellen mellem kontrakterne kraftigt.

Den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv har tidligere skrevet, at John Fredriksens selskaber opnåede en samlet nettogevinst på deres praksis på mellem 35-50 mio. USD.

Ifølge Reuters kunne det amerikanske tilsyn med råvarehandel være gået efter en langt større bøde på tre gange det overskud, de anklagede formodes at have tjent på den praksis, de nu må slippe 13 mio. USD for og uden at have erkendt at have gjort noget ulovligt.

Bevisførelse

Juridiske eksperter forklarer over for Reuters, at sagen kunne have været vanskelig for myndighederne at vinde på grund af deres kompleksitet, hvilket også forklarer baggrunden for et forlig. At bevise markedsmanipulation betragtes som en stor udfordring for CFTC, selv efter agenturet har fået større magt i forbindelse med reguleringer som følge af strengere krav efter finanskrisen.

Dog har sagens natur gjort den til et fokuspunkt for oliehandlere generalt, da anklagerne involverer en manøvre, der engang sås hyppigt: at bevidst tabe penge i det fysiske marked for en handelsvare - stort set ureguleret - for derefter at høste en langt større profit ved at handle relaterede derivater.

Fredriksen-selskaber får bøde i USA for oliefusk 

Medie: Fredriksens højre hånd får mia i afskedsgave 

Rosneft sikrede sig to kontrakter inden sanktioner 

 

     

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også