Olieprofessor skifter kurs efter Bayerngas-opgave

Norsk olieprofessor rettede tirsdag hård kritik af regeringens planer for Nordsø-beskatning. I maj mente han ikke, at planerne ville få stor betydning for investeringerne i den danske del af Nordsøen.
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV , ENERGIWATCH

"Jeg tror ikke, at de harmoniserede danske skatteregler vil få stor betydning for investeringerne. Det er fornuftigt af den danske regering at harmonisere skattereglerne".

Professor i olieøkonomi ved Handelshøjskolen BI i Oslo, Øystein Noreng, var klar i mælet, da Berlingske i maj i år spurgte ind til hans syn på den danske regerings planer om at ændre skattereglerne i Nordsøen.

"Jeg mener, at princippet om harmonisering er rigtigt. Det står jeg ved" Øystein Noreng, professor i olieøkonomi, Handelshøjskolen BI i Oslo.

I dag, godt fire måneder senere, er holdningen over for regeringens planer anderledes skeptisk. I en ny rapport, betalt og bestilt af tyske Bayerngas, retter Øystein Noreng en hård kritik af skattesystemet.

"Den danske produktion af olie er ved at dø ud, og det skatteregime, man har i Danmark, er kontraproduktivt for at få olieselskaber til at interessere sig for området," siger professoren i dagens udgave af Børsen.

Måden er uheldig

Den norske professor forklarer over for EnergiWatch, at rapporten Bayerngas har betalt ham mere end 75.000 norske kr. for at udarbejde, ikke har fået ham til at ændre holdning.

"Jeg mener, at princippet om harmonisering [af skattereglerne] er rigtigt. Det står jeg ved," oplyser Øystein Noreng i en mail.

"Men jeg mener, at den måde, som den gennemføres på, er uheldig. Nytilkomne straffes og ældre etablerede gengangere belønnes. Danmark har behov for det modsatte: at give incitamenter til nytilkomne og beskatte de etablerede selskaber hårdere," uddyber han.

EnergiWatch har forsøgt at få svar på, hvorvidt Øystein Noreng stadig ikke mener, "at de harmoniserede danske skatteregler vil få stor betydning for investeringerne", som han sagde i maj måned, men det har ikke været muligt.

Flere rapporter

Rapporten fra den norske professor er den seneste i en række notater og rapporter, Bayerngas har fået udarbejdet, for at udstille, hvad selskabet opfatter som en uretfærdig og skadelig skatteændring fra SRSF-regeringens side.

Regeringen præsenterede i januar i år en togfond på 27,5 mia. kr., hvor pengene skulle findes gennem harmonisering af skattereglerne. Det betød, at vilkårene ville blive forringet for selskaber uden for DUC (Dansk Undergrunds Consortium).

Udover Øystein Noreng har Bayerngas tidligere bestilt rapporter og analyser hos konsulenthuset Copenhagen Economics, juraprofessor ved Aarhus Universitet Michael H. Jensen og Christen Sørensen, tidligere overvismand og formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Grundlovsbrud?

Michael H. Jensen mener bl.a., at regeringens indgreb bevæger sig tæt på grundlovsbrud og krænkelse af den private ejendomsret, mens Christen Sørensen anklager regeringen for at forskelsbehandle og lovgive med tilbagevirkende kraft.

Kritikken går på, at Bayerngas i 2012 besluttede sig for at investere i en udbygning af Hejrefeltet, men at regeringen først i 2013 lagde op til en stramning af skattereglerne.

"Alle konsulenter vi har benyttet i sagen har, efter at have sat sig ind i faktagrundlaget, konkluderet, at de støtter vores synspunkt" Erik Eriksen, Bayerngas

Regeringen har gennem skatteminister Holger K. Nielsen (SF) og klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) afvist, at der er tale om forskelsbehandling.

"Jeg synes olieselskaberne skal slå lidt mere koldt vand i blodet, og holde op med at få betalte eksperter og andre gode aktører til at male et skræmmebillede. Jeg har fået det indtryk, at man nu er nervøs for, at man skulle få et lavere fradrag allerede inden, at de nye regler er trådt i kraft. Nok er regeringen progressiv, men vi beskatter altså ikke med tilbagevirkende kraft, og derfor rører vi ikke ved fradragene i 2012 og 2013,” sagde skatteministeren i starten af september.

Vi køber ikke meninger

I Bayerngas afviser selskabets norske presseansvarlige, Erik Eriksen, at selskabets penge påvirker de personer, der laver analyser og andet konsulentarbejde for selskabet.

"Det vigtigste for mig at sige er, at disse mennesker kan man købe tjenester men ikke meninger af. Når vi indgår en aftale, er vi enige om, at vi skal betale uanset hvad konsulenterne konkluderer. Alle konsulenter vi har benyttet i sagen har, efter at have sat sig ind i faktagrundlaget, konkluderet, at de støtter vores synspunkt," skriver Erik Eriksen i en mail til EnergiWatch.

Til at håndtere pressen har det tyske selskab hyret toplobbyisterne Michael Christiansen og Michael Ulveman, der begge var spindoktorer for tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Norsk olieforsker kritiserer dansk skattelovgivning 

Olieselskab frygter kollegers skattesmæk  

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også